Bob Marley má svého korýše

12. červenec 2012
Monitor

Legendární zpěvák a kytarista je v rodině významných osobností, jejichž jména nesou zvířata a rostliny.

President Barack Obama má tu čest, komik Stephen Colbert také. A dalším poctěným je Elvis Presley nebo dokonce softwarový magnát Bill Gates. Nyní se k nim připojil i Bob Marley - legendární jamajský zpěvák a kytarista. I po tomto už nežijícím významném představiteli regae byl totiž pojmenován nový živočišný druh.

Studie nedávno popsaného parazita, jehož domovem jsou korálové útesy, nám může pomoci porozumět faktorům, které mají vliv na přenos nemocí v oceánu. Gnathia marleyi, cizopasný korýš, kterého popsal mořský biolog Paul Sikkel z univerzity v Arkansasu v časopise Zootaxa, se živí krví ryb, které obývají útesy mělkého východního Karibiku. Dal by se přirovnat k suchozemským klíšťatům nebo nemoci přenášejícím komárům.

Přibližně 80% všech obyvatel útesů tvoří právě paraziti. A protože se v poslední době stále více poukazuje na skutečnost, že život na útesech ohrožují nemoci, vědci se zaměřili právě na vztah mezi zdravím zdejších živočichů a cizopasnými populacemi z čeledi Gnathiida. A také na vliv nadměrného rybolovu na devastaci korálových útesů. Došli k závěru, že právě zničené útesy poskytují vnějším parazitům snadnější útočiště. Úbytek ryb pak způsobuje, že ty, které zbyly, napadá logicky větší množství cizopasníků.

Paul Sikkel pojmenoval mořského tvora podle Boba Marleyho jednak z respektu k jeho hudbě, ale také proto, že podobně jako slavný rastafarián, je i Gnathia marleyi divem Karibiku. A pokud by vás zajímali další slavní: po Obamovi se jmenuje lišejník, po Colbertovi brouk, Gates má mušku pestřenku a Elvis zase vosu.

Zdroj: Eurekalert

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.