FOTOFATA 2012: kurz končí, výstava začíná

12. červenec 2012

Půlroční fotografický projekt Fotofata 2012 zaměřený na amatérské fotografy vyvrcholí výstavou jejich nejlepších snímků. Akce proběhla ve spolupráci Botanické zahrady Praha v Troji a novinářem a fotografem Topim Pigulou.

Cílem projektu bylo prokázat, že krásná fotografie je především výsledkem okamžitého nápadu, jiného vidění reality, pohotovosti fotografa, využité příležitosti a teprve pak technického vybavení. Trojská botanická zahrada, zejména její skleník Fata Morgana se staly od ledna do června 2012 základnou pro šest fotografických seminářů. Na nich se pod vedením odborného lektora snažili fotoamatéři zachytit to nejlepší, co se v dané chvíli v rámci botanické fotografie nabízelo. Výhodou zdejších prostor je, že ať je léto nebo mráz, vždycky někde něco kvete. Jedny z nejhezčích fotek jsem například udělal uprostřed nejhorších únorových mrazů ve venkovních expozicích. Ranní sluníčko totiž dokonale nasvítilo žlutá stébla bambusů. O dva měsíce později se ukázalo, že mráz část bambusového porostu zcela spálil, takže se fotky staly jejich labutí písní,“říká odborný garant projektu, fotograf a publicista Topi Pigula.

Foto na výstavu
Výběr fotografií na výstavu byl dvojí – jeden provedla veřejnost pomocí hlasování na webu www.fotofata.cz (z každého měsíce se na výstavu „automaticky“ dostal jeden snímek). Další snímky vybrala porota. Výběr doplní několika záběry Topiho Piguly, který zajišťoval odbornou část projektu. Výstavu tvoří celkem 30 snímků. Realizaci akce zajišťuje Botanická zahrada, vernisáž proběhne 11. července 2012 v 17 hodin na Venkovní expozici – expozice Stráň. Výstava bude po ukončení putovat do dalších měst.

Ptejte se a nestyďte se
Díky omezenému počtu absolventů byl zajištěn individuální přístup. Kdokoli se mohl zeptat na technické „vychytávky“ vlastního fotoaparátu či konzultovat detaily svého focení. Závěr semináře patřil předvedení nejlepších účastnických fotografií daného dne („nominoval“ každý účastník sám). „Výborné je, že jsem se na vlastních fotografiích dozvěděla, jak lépe pracovat s kompozicí,říká Pavlína Šimáčková. Její únorovou fotografii poslalo veřejné hlasování na výstavu. Fotografie účastníků lze vidět na webu www.fotofata.cz.
Informace o vítězných fotografiích i celé akci získáte na webu www.fotofata.cz.

Termín konání výstavy: 12. červenec – 2. září 2012; denně 9 – 19 hodin
Místo: Botanická zahrada hl. města Prahy – Venkovní expozice – Stráň

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio