Podařilo se popsat první fosilní živočišné houby z hornin Antarktidy

22. červenec 2012

Česká polární stanice J. G. Mendela leží na ostrově Jamese Rosse při severovýchodním výběžku Antarktického poloostrova. V jejím okolí se nachází jedno z největších odledněných území Antarktidy.

Geologická stavba ostrova je naprosto unikátní
Byla sice předmětem řady studií, především britských a argentinských kolegů, nicméně donedávna scházela podrobnější topografická, natož pak geologická mapa.

Fosilie okousaného listu

Jejich pořízení a návazné výzkumy horninových jednotek byly hlavním cílem expedic České geologické služby
Druhohorní a paleogenní sedimenty ostrova Jamese Rosse a jeho okolí jsou jedinými mořskými sedimenty tohoto stáří odkrytými na antarktickém kontinentě. Čeští paleontologové pracovali během expedic v letech 2008–2011 nejintenzivněji právě na ostrově Jamese Rosse, ale sbírali a studovali zkameněliny i z ostrovů Seymour, Vega a z Antarktického poloostrova.

Horniny odkryté na ostrově Seymour jsou místy doslova tvořeny schránkami zkamenělých mlžů a plžů

Mezi další významné fosilní bezobratlé patří koráli, hlavonožci (loděnky), ostnokožci (lilijce, hvězdice, hadice, ježovky), ramenonožci, mechovky a korýši. Časté jsou také nálezy zbytků obratlovců: zubů žraloků, kostí kostnatých ryb a místy i kostí několika druhů tučňáků, včetně „gigantických“ forem vysokých až 2 metry a vážících až 135 kilogramů.

Doba překotného popisování nových fosilních druhů je dávno pryč
Paleontologický výzkum se zaměřuje především na paleoekologii. Vědci se snaží co nejvěrohodněji charakterizovat prostředí, ve kterém pradávné organismy žily, například hloubku moře a teplotu vody. Získaní amoniti, mlži a plži mají zachovanou původní perleť, která je důležitá pro zkoumání evoluce jednotlivých skupin měkkýšů a umožňuje studium schránek pomocí geochemických metod. Studium bezobratlých živočichů přineslo nečekané výsledky: například se podařilo popsat první fosilní živočišné houby z hornin Antarktidy.

Mezi nejčastější fosilie patří zkamenělé rostliny
Pro negeologickou veřejnost je fascinující paradox, že ačkoliv je dnes Antarktida nehostinným kontinentem se silnou ledovou pokrývkou, mezi nejčastější fosilie, které se zde vyskytují, patří zkamenělé rostliny. Zkamenělé dřevo je ve svrchnokřídových sedimentech ostrova Jamese Rosse a v přilehlé oblasti jednou z nejběžnějších fosilií. Hojná fosilní flóra tak dokládá příznivé klimatické podmínky vysokých zeměpisných šířek. Právě fosilní dřevo, listy a pyl jsou unikátní pokladnicí informací o teplotě, srážkách a sezonnosti klimatu v historické minulosti Země.

Článek publikujeme se souhlasem časopisu Vesmír 7-8/2012.

autor: Daniel Nývlt
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.