Zoo Praha zaznamenala rekord v chovu plazů

13. červenec 2012

Uplynulý tropický víkend přinesl pražské zoo mimořádnou událost: vylíhla se mláďata hned sedmi druhů plazů. Navíc se jedná o druhy vzácné, obtížně chovatelné nebo vůbec poprvé rozmnožené v zoologických zahradách. K víkendovému rekordu přispěli značnou měrou obyvatelé nové expozice středoasijských pouštních plazů Kattakum.

Mezi čerstvé přírůstky Zoo Praha patří kriticky ohrožená želva egyptská, leguánci modraví, paještěrky písečné, gekon turkestánský, agamy stepní, trnorepové zdobení a čukvala zavalitá.

„Vylíhnutí tří desítek mláďat celkem sedmi druhů plazů během jediného víkendu je výjimečnou událostí. Historie chovu plazů v Zoo Praha něco takového nepamatuje,“ uvedl kurátor plazů Zoo Praha Petr Velenský.

Hned tři z těchto druhů – paještěrka písečná, gekon turkestánský a agama stepní – žijí v expozici Kattakum, která je ve světě zoologických zahrad zcela unikátní. Obyvatelům této expozice středoasijských pouštních plazů, která se otevřela počátkem letošního května ve zrekonstruovaném Pavilonu kočkovitých šelem, se od té doby vylíhlo již 55 mláďat a dalších více než 200 vajec z této expozice opatrují chovatelé v líhni.

Líhnutí čukvaly zavalité

„Nová středoasijská Kattakum je experimentem, který se zatím, zdá se, daří. Všechny druhy zvířat, které v ní žijí a které se mohly rozmnožit, se v krátké době skutečně rozmnožily. U paještěrky písečné, gekona turkestánského a již dříve vylíhlé agamky písečné se navíc velmi pravděpodobně jedná o vůbec první rozmnožení v zoologických zahradách celého světa,“ upozornil Velenský.

Expozici Kattakum obývá celkem 48 jedinců devíti druhů plazů. Žijí na takzvaném barchanu - velké písečné duně, kterou musí chovatelé pečlivě udržovat nejen na povrchu, ale i v jejím nitru, kam se zvířata ukrývají před horkem. Návštěvníci tu mají jedinečnou možnost pozorovat celý ekosystém a život zvířat v něm: námluvy, páření, lovecké metody či projevy dominantního nebo teritoriálního chování.

Mládě trnorepa zdobeného
autor: Zoo Praha
Spustit audio