Pátek třináctého – den se špatnou pověstí

13. červenec 2012

Pátek třináctého je dnem, kdy by se nám měla podle pověr lepit smůla na paty. Řada z nás ho považuje za den jako každý jiný, jsou ale i tací, kteří raději v tento den nevytáhnou paty z domova.

"Pantáta mé dcery, ten v pátek třináctého jako soukromý zubař nikdy nechodí do práce, celých dvacet let," omlouvá zavřenou zubní ordinaci svého tchána sympatická starší dáma. To, že raní křesťané tvrdili, že v pátek 13. byl ukřižován Ježíš Kristus, při Poslední večeři sedělo u stolu třináct lidí a ten třináctý z nich byl Jidáš, který Krista zradil nijak nerozhodí některé snoubence-prostě se podle matrikářky na zámku Lemberk vezmou.

V Libereckém kraji těch snoubenců není málo, poslední pátek třináctého se podle Českého statistického úřadu vzalo celkem 18 párů. A rodily se samozřejmě i děti.

Statistika dopravních nehod ale podle Stanislavy Riegerové v pátek 13. nijak nevybočuje z normálu, tohle je bilance loňského pátku třináctého: "V Libereckém kraji došlo ke třinácti nehodám, při kterých naštěstí nikdo nepřišel o život."

V USA dokonce vznikl klub Pátek třináctého. Scházejí výhradně v tento den, rozbíjejí zrcadla, vypouštějí černé kočky, prostě si z pátku třináctého dělají legraci.

Spustit audio