V Ptačím parku Josefovské louky se ptákům daří

13. červenec 2012

V Ptačím parku Josefovské louky, který ČSO buduje od roku 2008, hnízdí letos 56 ptačích druhů. Hitem sezóny je hnízdění již tří párů čejek a výskyt vodoušů rudonohých, pro něž ČSO park buduje.

Ornitologové osazenstvo Ptačího parku Josefovské louky pravidelně sledují, mají přesný přehled o všech ptácích, kteří se zde vyskytnou. Během letošní hnízdní sezóny, která se pomalu chýlí ke konci, zmapovali na území parku 56 hnízdících druhů. Park jich ale navštěvuje skoro o stovku víc – aktuální počet zde zjištěných druhů je 143.

„Hitem letošní sezóny je hnízdění již tří párů čejek,“ říká ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek. „Jedná se o jedno z mála lučních hnízdišť tohoto dříve běžného druhu. Je vidět, že cílená ochrana území pro hnízdění ptáků má smysl a přináší výsledky.“
Ještě větší radost mají ornitologové z vodoušů rudonohých, kteří se na Josefovských loukách zdržovali na začátku jara. Vodouši rudonozí již z území Česka prakticky vymizeli. „I když k hnízdění nakonec letos nedošlo, je to dobrý příslib pro budoucnost,“ říká Zdeněk Vermouzek. „Je to důkaz, že ekosystémy mokrých luk s tůňkami, která jsme vybudovali, začínají přirozeně fungovat.“

Za zmínku stojí i výskyt čírek modrých, vzácných kachen hnízdících v zamokřených porostech na rozhraní luk a vody, nebo zvýšený počet sýkor. I to je výsledek aktivní ochrany, neboť v loňském roce dobrovolníci ČSO spolu s dětmi ze Základní školy v Josefově vyvěsili 80 hnízdních budek, které právě sýkory rády obsazují.

Josefovské louky, www.josefovskelouky.cz
Jedinečný projekt v rámci České republiky, soukromý Ptačí park Josefovské louky, vzniká v turisticky atraktivní oblasti poblíž Josefovské pevnosti u Jaroměře ve východních Čechách od roku 2008. Má umožnit návrat mokřadních ptáků na dříve zaplavované louky v nivě Metuje a současně zpřístupnit území lidem a umožnit jim obdivovat krásu přírody.

Páteří parku je unikátní sto let starý závlahový systém Metuj, který ČSO opravila a nyní umožňuje regulaci výšky spodní vody na okolních loukách. Právě tyto louky ČSO s pomocí sponzorů vykupuje a buduje na nich tůně, které zajistí potravu ptákům a životní prostor řadě ohrožených druhů bezobratlých.

Letecký pohled na Josefovské louky

Návštěvníkům bude sloužit malá terénní stanice a několik pozorovatelen a pozorovacích věží vzájemně propojených chodníky. Samozřejmostí jsou informační tabule, které seznámí s historií území i s jeho živočišnými a rostlinnými obyvateli.

Podpořte vznik ornitologického parku! Darujte prostředky na výkup konkrétního pozemku. Více informací naleznete na webových stránkách ČSO zde.

Srdečně děkujeme všem dárcům, díky nimž se podařilo vykoupit již přes 11 ha pozemků.

autor: ČSO
Spustit audio