Na zámek Nebílovy se vrací unikátní výmalba Antonína Tuvory

13. červenec 2012

Do tanečního sálu zámku Nebílovy na Plzeňsku se vrací unikátní nástropní výmalba od Antonína Tuvory. Dílo vzniklo na konci 18.století, v roce 1969 bylo sejmuto, protože hrozilo zřícení stropu, a na dlouhá léta uskladněno. Až po 44 letech se dočkalo zrestaurování.

Restaurování nástěnných maleb v tanečním sále zámku Nebílovy začalo s počátkem července. Restaurátoři nejprve zajišťovali nesoudržné vrstvy omítek na hraně klenby sálu, odstraňovali neodborné zásahy z minulosti a připravovali podkladní vrstvu pro zpětný transfer maleb. Teprve pak mohlo začít umisťování 650 dílů historické nástropní malby zpět na klenbu sálu.

Naprosto unikátní výmalba v sobě spojuje formy klasicismu s hravými rokokovými prvky. Zachycuje subtropickou krajinu, bujnou vegetaci, faunu a další výjevy, které údajně vyjadřují autorovu představu o pozemském ráji. Její paralelu bychom našli pouze ve císařských apartmánech vídeňského Schönbrunu, nebo v zahradním pavilonu kláštera v Melku, kde Tuvora v 70. letech 18. století také působil.

Freska

Nástěnné a nástropní malby v Nebílovech pocházejí z let 1790-92 a jedná se zřejmě o největší dílo malíře Antonína Tuvory vůbec. Na Plzeňsku ještě vyzdobil interiéry zámku Kozel. Plocha transferovaných maleb tvoří cca 180 metrů čtverečních z celkových asi 850 metrů čtverečních Tuvorovy výmalby v tanečním sále.

Záchrana cenných výmaleb přijde na 5 milionů korun, peníze poskytlo správě zámku ministerstvo kultury. Ukončení akce se předpokládá do konce roku 2013. Do té doby bude taneční sál pro veřejnost uzavřen.

Zámek Nebílovy - opravené vstupní křídlo

Nebílovský zámek je příkladem čisté, vídeňsky orientované barokní zámecké architektury. Původně renesanční zámeček byl v roce 1706 přestavěný na dvojdílný barokní zámek. Dvě proti sobě situované budovy bývaly dříve po stranách spojeny arkádovými chodbami s terasami. V 60. letech minulého století byl zámek určen k demolici a zcela zchátral. V 90. letech jej začal památkový ústav, postupně opravovat. Od roku 1998 je veřejnosti přístupná přední část zámku, dlouhodobou obnovou prochází větší část tzv. zadního zámku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio