Nemocnice v České Lípě je v havarijním stavu

13. červenec 2012

Nemocnice zachraňuje lidi. V České Lípě to ale pomalu začíná být naopak. Tam potřebuje zachránit právě nemocnice. Začala se totiž doslova rozpadat. Její stav začíná být havarijní, není divu, vždyť do betonového monobloku, který vyrostl v dolním centru České Lípy před desítkami let, se od jeho otevření neinvestovala ani koruna

Když procházíte kolem českolipské nemocnice, je na první pohled patrné, že nejde o žádný supermoderní areál, budova nemocnice i polikliniky je stará, fasáda je odřená, okna profukují, beton je špinavý. O vzhled by ani tak nešlo, ale nemocnice musí především sloužit, a na to ta českolipská už pomalu přestává stačit.

Nedávno se dokonce z hlavní budovy utrhl kus betonu a spadl nedaleko hlavního vchodu, jak přiznává ředitel nemocnice Petr Chmátal: "Uvolnil se kus omítky, respektive betonu s fasády, který spadl z horního patra. Bohužel spadl do průjezdu, kudy projíždí sanitky, kudy i v běžných dnech procházejí pacienti. Nikomu se naštěstí nic nestalo."

Není divu, že nemocnice se doslova začala rozpadat, více než třicet let se do nemocničních budov vůbec neinvestovalo. Nemocnice je navíc předimenzovaná, je příliš velká a s její stavbou se v době vzniku postupovalo velmi rychle, objekt nemocnice vyrostl v podstatě na objednávku kvůli průmyslu.

Spekuluje se o tom, že Liberecký kraj, který je zřizovatelem, by mohl do budoucna chtít českolipskou nemocnici prodat, ostatně po takovém zdravotnickém zařízení by jistě ráda sáhla nejedna společnost, českolipská klinika má totiž velkou spádovou oblast.

Možnost prodeje nemocnice ale nechce nikdo oficiálně komentovat, Liberecký kraj ve svém prohlášení z tohoto týdne mluví o tom, že do nemocnice hodlá rozhodně investovat peníze na opravy. Ani ředitel českolipské nemocnice prý nic o možném prodeji nemocnice neví.

autor: sas
Spustit audio