Ptáčata se v děčínské zoo líhnou o sto šest!

13. červenec 2012

Ptačí babyboom. Tak přesně takhle by se dal nazvat začátek prázdnin v děčínské zoo. Ptáčata se tu z vajec klubou o sto šest a návštěvníci tak mají možnost v expozicích vidět spoustu zajímavých opeřenců.

Významným odchovem je například mládě u labutí koskoroba, které chová Zoo Děčín jako jediná v České republice. Ošetřovatelé se jej dočkali po dlouhých 4 letech. K vidění je na rybníčku ve společnosti dalšího vodního ptactva.

Živo je také ve výběhu seriem rudozobých - opeřenců s výrazným zvukovým projevem. „Seriemy odchováváme s pravidelností již několik let. Letos jsou k vidění dvě mláďata,“ uvedl zoolog Roman Řehák.

Hned třemi ptáčaty se chlubí expozice výrů velkých a sovic sněžných. „Pro sovice je typické, že své hnízdo staví na zemi. A ačkoliv u výrů byste se ale s tímto způsobem hnízdění ve volné přírodě rozhodně nesetkali, v naší zoo najdete jejich hnízdo taktéž na zemi. Je to proto, že samice výra je handicapovaná a s pochroumané křídlo ji nedovolí hnízdit běžným způsobem. Na schopnosti odchovávat mláďata jí toto zranění ale neubralo. Na svém kontě má již druhý samostatný odchov,“ doplnil Řehák.

Labuť koskoroba - mládě

Z dalších ptačích mláďat lze jmenovat například kachny divoké, kachničky mandarínské, indické běžce, sýčky obecné, sýce rousné, kvakoše noční, čápy černé nebo bažanty obojkové.

autor: Zoo Děčín
Spustit audio