Izraelské dětské knihy o strýčkovi Ludvíkovi mají celosvětový úspěch

29. červenec 2012

Amos Oz, David Grossman, Avraham Jehošua – to jsou jména současných skvělých izraelských spisovatelů, s jejichž díly jsme se mohli seznámit i v českých překladech. Nově k nim dodejme Janneca Leviho – mladého tvůrce, jehož knížka pro děti „Strýček Ludvík v honduraských stepích“ slaví celosvětový úspěch.

Strýček Ludvík není jen tak obyčejný strýček. Je to strýček, který zná spoustu příběhů. A jeho příběhy také nejsou jen tak nějaké, vždyť uvízl na oblaku, stal se dvorním šaškem v království, kde se chodí po rukou, jeho čtyři vlasy mu zachránily život a dokonce se jednou proměnil ve švába!

A to není všechno! Když se čtenář vydá se strýčkem Ludvíkem na jeho rozpustilé cesty, proletí se na oblacích, potká obry, bude bojovat s démony a dokonce se dozví něco o tom, proč jsou příběhy v životě lidí důležité.

Řeč je o knize „Strýček Ludvík v honduraských stepích“ od izraelského spisovatele Janneca Leviho. V Izraeli se jí prodalo více než 40 000 výtisků a k jejímu českému vydání již v září přibyde druhý díl nazvaný „Strýček Ludvík ve švýcarské poušti“. Nebude poslední - vždyť v Izraeli v sérii o strýčku Ludvíkovi vyšlo zatím pět knih.

Jak sám autor uvedl během své květnové návštěvy Prahy, dobrodružství strýčka Ludvíka se pro mnoho izraelských dětí stala vstupní branou do světa četby. A není důvod, aby tomu tak nebylo i v Čechách. Vždyť strýček Ludvík je docela univerzální strýček, jakého by mohl mít v rodině každý. Je už trochu v letech a poněkud při těle, ale všude byl a všechno zná. Jeho dobrodružství jsou plná fantazie i skutečnosti, nadsázky i faktů a doprovází je barevné, vtipné a živé ilustrace Janiva Šimoniho.

Strýček Ludvík, moderní ztělesnění barona Prášila, osloví děti a mládež stejně jako jejich rodiče. Každá z knih obsahuje čtyři nebo pět dobrodružství strýčka Ludvíka, doprovázená příběhy Cyrila, Jakuba a jejich rodičů. Zatímco Jakub je ke strýčkovým dobrodružstvím poněkud skeptický, Cyril jim beze zbytku věří. Nakonec se však většinou i skeptický Jakub nechá vtáhnout do světa fantazie. Prostřednictvím rodinných vztahů tak čtenář objevuje rozmanitou úlohu a tvůrčí sílu příběhů v našem životě.

Jannec Levi se narodil v roce 1975. Je autorem beletrie i literatury faktu, televizních scénářů a rovněž dvou kritikou oceněných knih pro dospělé.

autor: Martin Vopěnka
Spustit audio