V Kravařích postavili pomník původním německým obyvatelům

14. červenec 2012

Kravaře na Českolipsku jsou dnes malou českou obcí, stejně jako okolní vesnice ale i Kravaře vybudovali původně Němci. Po válce a po nešťastných historických událostech v Sudetech byli němečtí obyvatelé odsunuti.

Podle vedení Kravař by se ale nemělo zapomínat, kdo pro nás vybudoval naše současné domovy, a tak na tamním hřbitově vyrostl pomník, který původní německé obyvatele připomíná. Odhalili ho místní politici, obyvatelé i vyslanci z Německa.

Pietní místo odhalili v Kravařích za zvuků německé a české hymny. A proč vlastně v Kravařích staré německé hroby opravili a postavili na hřbitově pietní místo, prozrazuje starosta Vít Vomáčka za Sdružení nezávislých kandidátů: "Nás k tomu vedla obyčejná lidská úcta k těm lidem, kteří se zde narodili, budovali Kravaře a zemřeli zde."

Zastupitel Josef Kračmar, který výstavbu pietního místa inicioval, přiznává, že někteří lidé v obci, byť jsou v menšině, se vyslovili proti pietnímu místu pro německé obyvatele: "Ti lidé byli proti jenom ze svého přesvědčení, pádný argument nebo vážný důvod jsem od nikoho neslyšel."

Vyslanec Německa Ingo von Vosse proněmeckou aktivitu Kravařských vítá, má za to, že pietní místo má v regionu, kde byly českoněmecké dějiny velmi bolestné, velký význam: "Nás velmi dojalo, že obec Kravaře se snaží vzpomínat na své staré německé obyvatele."

Pietním místem to navíc nekončí, Kravaře chtějí pátrat po potomcích původních obyvatel.

autor: sas
Spustit audio