258 mláďat v Zoo Olomouc

16. červenec 2012

Letošní rok se od svého počátku zavděčil všem, kteří se těší z pohledu na mláďata. V Zoo Olomouc se jich v období od 1. ledna do 30. června 2012 narodilo pozoruhodných 258.

Jako první se na svět 19. ledna 2012 podíval kotul veverovitý. O nejpočetnější skupinu mláďat svého druhu se zasloužily kozy zakrslé (41), papoušík hnědohlavý (31) a vlci (16). V rámci vzácně chovaných mláďat v zahradách tu olomouckou zkrášlili malí lvi berberští a mravenečník čtyřprstý. Ze zvířat ve volné přírodě vzácně se vyskytujících neopomeneme narození lvíčka zlatého. Jejich počet v přírodě se podařilo za 40 let díky intenzivním ochranářským opatřením zvýšit z 200 ks na současných 1600.

Každé zvíře provází konkrétní osud. O to více jsem rádi, pokud šťastný. Ten potkal i matku rysa karpatského. Původně pocházela z volné přírody, avšak důsledkem tamního zranění se dostala do záchranné stanice v Bojnicích. V péči lidí se vyléčila, ale následky zranění a upnutí se na člověka ji pohyb ve volné přírodě již nedovolují. Na základě vhodných chovatelských podmínek koordinátor souhlasil, aby byla samice umístěna právě v olomoucké zoo. Ač byla dlouhý čas v lidské péči, i tak v roli matky obstála s obdivem. Letošní mládě z 11. května 2012 je jejím prvním. „Nadále se účastníme záchranného programu rysů karpatských, jehož úmyslem zůstává snaha o monitoring zvířat v přírodě a v případě potřeby posílení populace ve volné přírodě vhodnými zvířaty odchovanými v zoo,“ doplňuje zoolog Ing. Jitka Vokurková.

Sestavení ideálního chovného páru není ničím samozřejmým, byť dříve patřili dikobrazi k nejběžněji chovaným zvířatům v zoo. Skutečnost, že se to vydařilo právě u dikobrazů srstnatonosých, je radostná i z toho důvodu, že jsme na mláďata těchto zvířat čekali dlouhý čas. Ta letošní z 2. dubna 2012 se daří s úspěchem odchovat, ač jejich matka (pocházející z polské zoo) se rodičovství zhostila zcela poprvé. I z toho důvodu se jí do odchovu dlouho nezasahovalo a pohlaví jejich potomků bylo zjištěno teprve nedávno. Dnes již s určitostí víme, že se jedná o samici a samce.

Mládě rysa karpatského

Zoologická zahrada Olomouc patří na území české a slovenské republiky k jediným chovatelům, kteří chovají a také rozmnožují mravenečníka čtyřprstého. 5. květen tuto informaci potvrdil. Jednomu ze dvou chovných párů se narodila samička, která má již dnes své jméno Elie. Po svém narození na váze příliš nezískávala, přibližně po dvou týdnech nastal zlom a dnes již přijímá potravu zcela samostatně. Ve výběhu ji návštěvníci mohou spatřit prozatím pod dohledem ošetřovatele: „Elie sice oplývá nebývalou samostatností, ale mohlo by se stát, že by jí vyšplhání do větví způsobilo na zpáteční cestě dolů nesnáze. Je tedy důležité ji v tomto věku ještě hlídat, “ upřesnila ošetřovatelka Hana Dostálová.

autor: Zoo Olomouc
Spustit audio