Volavka vlasatá po deseti letech opět na Kroměřížsku

16. červenec 2012

Volavka vlasatá je v České republice poměrně vzácným hostem. Za posledních 50 let byla zjištěna pouze asi třicetkrát. Jejím domovem je jih Evropy a okolí Černého a Kaspického moře. Nyní ji můžeme vidět na rybnících u Záhlinic.

Jde o poměrně drobnou volavku, jejíž délka těla nepřesahuje 49 cm a rozpětí křídel mívá do 85 cm. Je krémově hnědá a v letu jsou dobře vidět její bílá křídla. Dospělí ptáci mají prodloužená pera na šíji, která vypadají jako dlouhé vlasy. Zobák má modravý s černou špičkou.

Volavka vlasatá (Ardeola ralloides) se živí vodním hmyzem, obojživelníky a drobnými rybkami. Na zimu odlétá do Afriky. Do střední Evropy se zatoulává pouze velmi vzácně. Na rybnících v Záhlinicích se letos zdržuje od 4. července a dělá tím velkou radost ornitologům. Naposledy ji zde totiž pozorovali před deseti lety v dubnu v roce 2002.

Volavka vlasatá

Podle členů Moravského ornitologického spolku, kteří se věnují pozorování a ochraně ptáků nejde o jediného vzácného ptáka, který se letos objevil na rybnících u Záhlinic na Kroměřížsku.

Již zde pozorovali i dvě volavky stříbřité, turpana černého, zrzohlávky rudozobé, poláka malého, tenkozobce opačného, párek pisil čáponohých, vodouše štíhlého, slučku malou, bekasinu větší, chřástala kropenatého, jeřáby popelavé, orla mořského, luňáka hnědého i červeného, rybáka velkozobého, bělokřídlého i bahenního a racka černohlavého. Letos zde navíc zahnízdily i husy velké.

Volavka vlasatá
autor: Moravský ornitologický spolek
Spustit audio