Čtveřice koní Převalského odletěla do Mongolska

17. červenec 2012

Zoo Praha dnes začala psát ve spolupráci s Armádou ČR novou kapitolu projektu Návrat divokých koní. Ze základny v Praze-Kbelích vzlétl armádní letoun, který přepraví čtyři koně Převalského do domova jejich předků, do Mongolska. Zvířata a jejich doprovod čeká téměř osmnáctihodinový let na trase Praha - Kazaň - Novosibirsk - Bulgan a přistání na nezpevněné ploše bulganského letiště.

Krátce před odletem koní do Mongolska přišla skvělá zpráva: Návrat divokých koní nově získal prestižní status oficiálního partnerského projektu WAZA. Světová organizace zoologických zahrad a akvárií takto ocenila přínos pražské zoo pro záchranu koně Převalského před vyhubením.

„Zařazení Návratu divokých koní na seznam partnerských projektů WAZA znamená nesmírnou mezinárodní prestiž a je zároveň nejvyšším profesionálním oceněním pro všechny, kdo se na projektu podílejí,“ upozornil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Nakládání koní v Dolním Dobřejově. Veterinář koně nejprve uspal; poté, co se probudili, je chovatelé přemístili do připravených přepravních boxů

Letošního transportu do Mongolska se účastní čtyři klisny – Anežka, Spela, Xara a Greta. Nakládka koní začala dnes v časných ranních hodinách v areálu chovné a aklimatizační stanice v Dolním Dobřejově na Benešovsku. Chovatelé nejprve přesunuli klisny z výběhu na oddělený dvorek, kde zvířata uspal veterinář a odebral jim krev. Poté, co se koně probudili, je chovatelé přemístili do připravených přepravních boxů, které potom naložili na nákladní vůz.

„Všechny klisny naštěstí poslušně vešly na dvorky, včetně Grety, z níž jsme měli největší obavy, a jedna po druhé se ocitaly v přepravních boxech: první Xara, druhá Greta, třetí Spela a poslední Anežka. Před půl desátou byly všechny na nákladním autě; podstatně dřív, než tomu bylo loni,“ popsal Bobek.

Nakládání transportních beden s koňmi do armádního letounu na letecké základně v Praze-Kbelích

Po převezení koní na 24. základnu dopravního letectva Armády ČR v Praze-Kbelích následovalo přemístění transportních beden do vojenského letounu CASA C-295M, který s vzácným nákladem vzlétl po půl čtvrté odpoledne.

Podle letového plánu se během letu uskuteční dvě mezipřistání: v 21:00 L SEČ v Kazani a ve 3:45 L SEČ v Novosibirsku. Do Kazaně koně dopraví posádka ve složení kapitán letounu kpt. Jaroslav Bulíř a druhý pilot npor. Pavlína Engelová. Z Kazaně budou přes Novosibirsk pokračovat kapitán letounu pplk. Milan Laniak a druhý pilot kpt. Petr Mesarkin. Tato dvojice se bude muset vypořádat s přistáním na nezpevněné ploše letiště v Bulganu, kam by měl letoun dosednout 17. července v 8:35 L SEČ (13:35 místního času).

Čtveřici klisen při letu doprovází tříčlenný tým ze Zoo Praha - ředitel Miroslav Bobek, veterinář Roman Vodička a kurátor kopytníků Jan Marek. Po přistání v Bulganu převezou nákladní automobily koně a jejich doprovod do národního parku Gobi B, přičemž trasa pozemní části transportu je dlouhá zhruba 200 kilometrů. Po příjezdu budou koně vypuštěni z přepravních beden do aklimatizační obory.

Start armádního letounu s koňmi Převalského na palubě

Zpravodajství a aktuality z průběhu převozu lze sledovat na facebookovém profilu Návrat divokých koní (www.facebook.com/prevalaci).

autor: Zoo Praha
Spustit audio