V Praze se začínají objevovat dětské lesní školky. Jak fungují?

17. červenec 2012

Trávit víc času na čerstvém vzduchu, hrát si a hýbat se a přitom poznávat přírodu. To je cílem lesních mateřských školek, které se pomalu začínají objevovat i v naší metropoli. Občanské sdružení Mezi stromy založilo vlastní klub v Chuchli a také v Milíčovském háji. A právě tam děti navštívila redaktorka Anna Königsmarková.

"Tráví většinu času venku, nemají hračky, ale používáme výtvarné pomůcky, většinou se snažíme používat přírodní materiály a součástí denního programu je tvoření, pohybové aktivity. Vychází se z toho, co děti v přírodě objeví. Hodně se přizpůsobujeme dětem. Takže lektorky když vidí, že se děti se zájmem vrhnou na mraveniště, tak téma dne je jasná věc," říká jedna z iniciátorek lesní školky v Praze Radka Chovancová.

0:00
/
0:00

Režim se příliš neliší od těch klasických. Rodiče sem ráno děti přivedou a odvádějí si je buď po obědě nebo okolo 16 hodiny.

"Jsme tu 14 dní v červenci, 14 dní v srpnu a nabízíme možnost pro rodiče, že si můžou zkrátka vyzkoušet pobyt v lesním klubu i na jeden den v týdnu. Ještě jsme na Praze 5 v Chuchli a tam máme lesní klub dva dny v týdnu přes celý rok. Je to taková alternativa k předškolnímu vzdělávání, dá se říct."

Děti jsou v lese naprostou většinu času třeba i za deště nebo v zimě. Polední klid pak tráví ve společném srubu. Dopoledne děti vyrážejí mezi stromky. Hrají hry, zpívají a malují si na kousky kúry.

"Tohle je moje maminka a tohle je srdíčko. Maminka je na masáži, takže jdu po spaní."

"Dneska jsme hráli na medvěda. Takže se budí medvěd a je potom honí, když je vzbuzený. Potom jsme hráli na veverky, to je takový škatulata batulala ze stromu na strom a taky je vždycky honí veverka," popisuje denní program lektorka.

Podle Radky Chovancové se od sebe lesní školky příliš neliší.

"Ani tak nezáleží na tom, jaký systém nebo vzdělávácí plán je. Každá se inspiruje jinde. Ale to společné je právě to, že většinu času děti tráví venku, a to za jakéhokoliv počasí. Děti se inspirujou samotnou přírodou, ročním koloběhem, jak se střídají období - a z toho se vychází."

Do lesní školky v Praze dochází také členové Střediska ekologické výchovy, kteří pro děti připravují zážitkové semináře a vycházky po pražských lesích.

autor: ank
Spustit audio