Asymetrické dinosauří vejce

17. červenec 2012
Monitor

Španělští vědci popsali nový typ dinosauřích vajec. Patří předkům dnešních ptáků a jejich tvar se nápadně podobá slepičím vajíčkům.

Oblast jižních Pyrenejí je bohatá na nálezy dinosauřích vajec. V období svrchní křídy se zde nacházela pobřežní oblast s písčinami a říčními deltami, kam přicházely klást vejce velké skupiny dinosaurů. Většina vajíček patří velkým býložravým sauropodům. Ve vrstvě staré 70 až 83 milionů let z naleziště v Katalánii však španělští paleontologové našli pozůstatky vajíček, která nakladl jeden druh malých teropodních dinosauřů. Vajíčka byla dlouhá 7 centimetrů, na šířku měřila 4 centimetry a jejich skořápka byla silná 0,27 milimetru. Většina z nich je rozbitá na malé úlomky, ale podařilo se objevit i téměř kompletní vejce, u kterých se dá dobře studovat jejich tvar.

Výsledky byly nečekané: vajíčka patří k dosud neznámému typu, který dostal latinské jméno Sankofa pyrenaica. Nejsou symetrická, jak je u dinosauřích vajec obvyklé, ale stejně jako například slepičí vajíčka mají na jedné straně ostřejší špičku. Nejvíce se podobají vajíčkům z Argentiny, která po sobě zanechali primitivní ptáci ze stejného období. Oba tyto nálezy podle vědců představují mezičlánek mezi vejci dinosaurů a moderních ptáků.

Zdroj: Universitat Autònoma de Barcelona, Palaeontology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.