Návrat divokých koní 2012: „Pražští“ Převaláci vyběhli do stepi

18. červenec 2012

Čtveřice koní Převalského, kterou Zoo Praha dopravila ve spolupráci s Armádou ČR do jejich pravlasti - Mongolska, v noci vyběhla z transportních beden do stepi. Klisny Anežka, Spela, Xara a Greta zvládly náročný letecký a pozemní transport v pořádku; nyní se budou seznamovat s novým prostředím národního parku Gobi B.

„Všichni tady na místě jsme dílem nadšení, dílem dojatí. Pro Mongoly je kůň Převalského důležitým zvířetem a jeho návrat do původní vlasti pro ně má symbolický význam. Pro Zoo Praha znamená úspěšný transport důkaz, že se nám daří naplňovat poslání zoologických zahrad. Zrealizovat Návrat divokých koní podruhé bylo náročnější, protože úspěch zavazuje,“ sdělil přes satelitní telefon přímo z mongolské stepi ředitel pražské zoo Miroslav Bobek, který koně Převalského doprovázel na jejich cestě z Prahy.

Klisny dorazily na korbách nákladních automobilů do mongolského národního parku uprostřed noci. Přesto se jejich doprovod rozhodl, že s vypuštěním zvířat z přepravních boxů nebude čekat do rána, aby v boxech netrávila déle času, než bylo nezbytně nutné. Koně tak z transportních beden vyběhli za tmy, na cestu jim svítila světla aut. Aklimatizační obora, v níž teď budou po nějaký čas pobývat, má rozlohu přibližně 40 hektarů.

Pozemní část transport koní byla dlouhá zhruba 200 kilometrů

„Na klisnách byla znát únava z dlouhého transportu – vždyť v bednách strávily zhruba 35 hodin. Některé mají po cestě drobné oděrky, jinak se ale jeví zdravotně v pořádku,“ popsal Bobek.

Vypuštění koní předcházel nejprve letecký transport v armádním letounu z Prahy přes Kazaň a Novosibirsk do Bulganu. Let koně snášeli nad očekávání dobře. Po přistání na nezpevněné ploše letiště v Bulganu následovalo rychlé odbavení a pozemní transport po trase dlouhé 200 kilometrů. Přeprava auty probíhala pomalejším tempem, jízdu navíc přerušila závada jednoho z nákladních vozů. Vzduch měl přes den teplotu zhruba 30 stupňů Celsia; chovatelé koně chladili pomocí houní nasáklých vodou, kterými překrývali transportní boxy.

Přepravu koní Převalského by pražská zoo nemohla uskutečnit bez spolupráce s Armádou ČR, mongolským velvyslanectvím a Českou rozvojovou agenturou a bez podpory pražského magistrátu. I díky těmto institucím je dnes Česká republika v čele snah o návrat koní Převalského do volné přírody. Dík patří také všem lidem, kteří na cestu koní přispěli prostřednictvím sbírkového konta Pomáháme jim přežít.

Koně vyběhli z transportních boxů uprostřed noci. Na snímku je klisna Greta

Zpravodajství z převozu převaláků lze sledovat na facebookovém profilu Návrat divokých koní (www.facebook.com/prevalaci).

autor: Zoo Praha
Spustit audio