Prolomit vlny: Dost bylo D.O.S.T.!

19. červenec 2012

Druhý ročník lidskoprávního festivalu Prague Pride (jehož je Radio Wave mediálním partnerem) k sobě kromě otevřených lidí, kteří chtějí společně oslavit různorodost a toleranci, bohužel přitahuje i názorové extrémisty. Rubrika Prolomit vlny tentokrát míří právě za nimi.

Když loni v souvislosti s Prague Pride prezidentský vicekancléř Hájek veřejně označil homosexuály za devianty, snesla se na jeho hlavu na zatuchlé české poměry až nečekaně ostrá kritika, která v důsledku znamenala pozitivní stimul pro pořadatele této akce.

Hradu (přinejmenším ideově) blízká ultrakonzervativní iniciativa Akce D.O.S.T. se stejně nízkým a nenávistným způsobem vymezuje i proti letošnímu ročníku. Toto sdružení se definuje jako ochránce občanských práv a svobod, šířící atmosféru otevřenosti a objektivity a monitorující případy možného porušování práv a svobod občanů – ovšem ve smyslu svého manifestu, který zaštítěn pojmy jako tradiční rodina, národ, vlast a náboženství (bez bližšího určení) jednoduše brojí proti homosexuálům, multikulturalismu nebo politické korektnosti.

Tento týden se na stránkách Akce D.O.S.T. objevil text s názvem Obrana hrdosti normálních lidí je nutná!, podepsaný předsedou sdružení Semínem a místopředsedou Bahníkem. Ti v něm Prague Pride označují jako ostře konfrontační „festival“ (uvozovky dodali autoři), který propaguje „nesnášenlivou ideologii homosexualismu“. Padají tu obraty jako „zvrácená pýcha“, „účelová provokace“ a podobné, které téměř dokonale kombinují éru upalování čarodějnic s rétorikou totalitního Rudého práva.

02670378.png

Nedosti na tom, Akce D.O.S.T. svolává v den pořádání Prague Pride své příznivce rovněž na Václavské náměstí – před startem finálního průvodu budou pod sochou sv. Václava protestovat, po poledni se přesunou na ostrůvek za magistrálou, kde hodlají střežit normalitu a tradiční hodnoty až do podvečera.

Zástupci D.O.S.T. také vyjadřují své pobouření skutečností, že Prague Pride podporují někteří politici a instituce veřejné služby. Jako zaměstnanec veřejnoprávního Českého rozhlasu si dovolím ocitovat jen několik bodů z preambule ke kodexu této instituce, podle níž rozhlas
- podporuje soudržnost společnosti a integraci všech jednotlivců, skupin a
společenství, zvláště se vyvaruje kulturní, sexuální, náboženské, rasové či politické
diskriminace a společenské segregace
nebo
- odráží rozmanitost filozofických koncepcí a náboženských vyznání ve společnosti,
aby napomohl vzájemnému porozumění a toleranci a podporoval soudržnost
mnohonárodnostní a multikulturní společnosti.

02413296.jpeg

Na tyto zásady jsem hrdý, jakkoli jejich naplňování není vždy jednoduché. A jsem hrdý i na to, že Radio Wave je přesně v jejich duchu mediálním partnerem právě Prague Pride, a přispívá mimo jiné tímto dílem k toleranci a respektu ve světě, v němž žijeme.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.