Nový nejlehčí materiál na světě

18. červenec 2012
Monitor

Němečtí vědci vytvořili rekordně lehký materiál. Jeho krychlový centimetr váží jen 0,2 miligramu a je tedy asi 75x lehčí než pěnový polystyren.

Unikátní černý materiál s názvem aerografit tvoří porézní uhlíkové trubičky, které jsou na mikro a nano úrovni propletené do trojrozměrné sítě. Podobnou strukturu má i dosavadní rekordman mezi lehkými materiály s hmotností 0,9 miligramu na krychlový centimetr, který američtí vědci představili koncem loňského roku. Jeho trubičky jsou však tvořeny především niklem, který má vyšší atomární hmotnost než uhlík.

Proces tvorby aerografitu vědci přibližují na příkladu stromu porostlého břečťanem. Když si odmyslíte strom, zbude vám rozvětvená a vzdušná struktura. Strom zde představuje porézní „lešení“ z práškového oxidu zinečnatého, který za teploty 900 stupňů Celsia zkrystalizoval. Lešení vědci umístili do reaktoru s atmosférou bohatou na uhlík a vodík a teplotou 760 stupňů Celsia. Uhlík vytvořil jen několik atomů silnou vrstvu grafitu, která potáhla celou strukturu lešení. Zároveň s tím vodík reagoval s kyslíkem v oxidu zinečnatém, který se díky tomu zcela odpařil.

Vlastnosti aerografitu jsou víc než neobvyklé. Je elektricky vodivý a vysoce odolný – je možné ho stlačit o 95 % a zase roztáhnout do původního tvaru bez jakéhokoli poškození. Po dosažení určitého bodu se dokonce stane ještě pevnějším, zatímco jiné materiály v takovém případě slábnou. Aerografit také téměř kompletně absorbuje světlo a je jedním z nejtemnějších známých materiálů. A jaké aplikace na něj čekají? V první řadě by se mohl uplatnit v elektrodách lithium-iontových baterií a snížit jejich hmotnost. Další možností je oblast syntetických materiálů. Aerografit by jim mohl dodat elektrickou vodivost bez toho, aby se zvyšovala váha materiálu.

Zdroj: Kiel University, Advanced Materials

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.