Co jedl předek Lucy

18. červenec 2012
Monitor

Mikroskopické škrábance na zubech jsou důkazem o tom, čím se živily dva různé druhy australopitéků ze stejného prostředí. Starší z nich chroupal tvrdá semena, zatímco mladší Lucy si pochutnávala hlavně na měkkém ovoci.

Před 4 miliony let obývali východní Afriku australopitékové Australopithecus anamensis. Druh byl objeven v roce 1995 a dnes se považuje za přímého předka mnohem známějších australopitéků Australopithecus afarensis, k němuž patří i slavná Lucy. Ona a její příbuzní žili ve stejné oblasti asi o půl milionu let později. Zatím byly v Keni a Etiopii nalezeny kosterní pozůstatky asi 20 jedinců druhu Australopithecus anamensis. Paleoekologická rekonstrukce nalezišť naznačuje, že stejně jako Lucy žili v rozmanitém prostředí, kde savanu střídal různě hustý stromový porost.

Názory na to, co tito australopitékové jedli, vycházely především z velikosti a morfologie zubů. Přímý důkaz nyní získali vědci z Barcelonské univerzity. Na pěti dobře zachovalých stoličkách prozkoumali mikroskopické škrábance, které na sklovině při žvýkání potravy zanechává písek, prach a takzvané fytolity – drobné mineralizované částečky uvnitř rostlinných tkání. Z výsledků analýzy vyplynulo, že Australopithecus anamensis se živil podobně jako dnešní paviáni nebo kočkodani. Jeho strava byla poměrně abrazivní a tvořily ji hlavně semena, listy a hlízy. Ovoce bylo na jídelníčku také, ale v menší míře než u Lucyina druhu.

Porovnání škrábanců na zubech u obou druhů naznačuje, že Australopithecus afarensis konzumoval měkčí potravu než jeho předchůdce. Víc než jemu se tak podobal jejich společnému předkovi – 4,4 milionů let starému ardipitékovi Ardipithecus ramidus, známému pod přezdívkou Ardi.

Zdroj: Universidad de Barcelona, Journal of Anthropological Sciences

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio