Záhada znovuobjevení genetiky

19. červenec 2012

Reintrodukce koně Převalského. Znovuobjevení Mendelových zákonů. Přírodní genetická modifikace.

Aktuálně: Že v záchraně koně Převalského důležitou roli hraje pražská zoologická zahrada, je známý fakt. Ještě před takovými 20 lety tento kriticky ohrožený druh přežíval jenom v zajetí, dneska se daří jeho vypouštění do volné přírody. ZOO Praha loni úspěšně přepravila do Mongolska jednoho hřebce a tři klisny. Další jsou do nového domova dopravováni právě v těchto dnech.

Téma: V pátek 20. července uplyne 190 let od narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela. Jeho první výzkumy publikované v roce 1866, příliš pozornosti nevzbudily. Situace se změnila až počátkem 20. století. Nové okolnosti kolem tohoto „znovuobjevení“ Mendlovy práce přinesl výzkum česko-německého týmu historiků. Dosud se totiž myslelo, že za to „znovuobjevení“ vděčíme trojici botaniků. Ale ona to ve skutečnosti byla čtveřice.

Příhody přírody: Člověk jen málokdy vymyslí něco, co by evoluce v přírodě neobjevila dávno před ním. Výměny částí dědičné informace u takzvaných geneticky modifikovaných rostlin se využívají stále častěji, navzdory hlasům odpůrců. Ale jsou tyto výměny dědičné informace pouze specialitou genetických laboratoří? Odpoví profesor Jaroslav Petr.

Na slyšenou se v premiéře ve čtvrtek od 9 hodin těší Dan Mrázek.

autoři: Tamara Kocourková , Daniel Mrázek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.