Zveme vás na Josefkol - sraz mistrů řemesla kolářského a kočárnického

18. červenec 2012

Nadcházející víkend 21. a 22. července bude v Čechách pod Kosířem patřit 5. ročníku mezinárodního srazu mistrů řemesla kolářského a kočárnického.

Letošní historická scéna zapomenutých řemesel je tvořena dávnou dobou 19. století. Byl to zlatý věk ve stavitelství kočárů, ale i začátek různých vynálezů, které se uplatňovaly ve všech směrech lidského umu v této zemi.

Na Josefkolu se můžete podívat pod ruky spoustě řemeslníků - potkáte tam koláře, kováře a podkováře, bičaře, sedláře, čalouníky, prýmkaře, lampaře, řezbáře a mnoho dalších, prostě ty, kteří dokáží společně postavit i samotný kočár.

Kromě toho můžete obdivovat přehlídky historických kočárů a koňských spřežení. Historickým kočárem se také budete moci i se svou rodinou projet.

Václav Obr v Muzeu kočárů

"Tímto Josefkolem chceme uctít dávné stavitele kočárů, kteří byli časem zapomenuti. Chceme vzdát hold těm, kteří zanechali v kočárech svá jména dalším generacím. Josefkol ponese poselství svatého Josefa - patrona všech řemeslníků od věků do věků a všem lidem, všem generacím, aby řemesla neupadla v zapomnění." říká pořadatel Josefkolu, Václav Obr.

Oba dny vám zpříjemní také dobrá muzika. V sobotu se můžete těšit na Pavla Žalmana Lohonku a v neděli vystoupí skupina Fiddle – Dedee Bluegrass.

Více informací o Josefkolu získáte na internetových stránkách Muzea historických kočárů.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka