Těžba uranu u Polné? Podle ministerstva brzy a levně

19. červenec 2012
Zprávy z

U Brzkova a Horní Věžnice na Vysočině by se mohl v dohledné budoucnosti těžit uran. Podle ekologů ze sdružení Calla by ale těžba v lokalitě byla nesmysl. Jako méně významné vidí ložisko i někteří odborníci.

Podle předkládací zprávy, kterou dnes dostala na stůl vláda, lze zahájit těžbu v relativně krátké době a s přijatelnými investičními náklady. Ekologické sdružení Calla protestuje. Mluví o tom, že zásoby jsou malé - jen 3100 tun - a ekologické škody budou proto nepřiměřeně vysoké. Jako méně významné vidí ložisko i sám Jiří Jež, generální ředitel státního podniku Diamo, který uran těží. "Brzkov a tyto lokality nepřipadají v úvahu. Jiná situace je ve Stráži pod Ralskem, kde je obrovské ložisko. Na osmi lokalitách je k dispozii 115 tisíc tun. Jsem přesvědčen, že se jednou do toho půjde," řekl před časem na Regionu.

Uranový důl Rožná I na Vysočině - horník na dobývce v hloubce přes 1000 metrů

V Česku se uran těží jen v Rožné na Žďársku, podle odhadů ale zásoby vystačí jen asi na pět let. Kde se bude těžit dál, chce mít ministerstvo průmyslu a obchodu jasno do 1. poloviny roku 2014. Více nám řekne v rozhovoru po 13. hodině ředitel sekce energetiky ministerstva Pavel Gebauer. Záznam rozhovoru potom najdete na našem webu.

autor: Daniel Burda
Spustit audio