Indiánský „New York“

23. červenec 2012

Před pěti staletími se na březích jezera Ontario rozkládalo velké kosmopolitní sídlo původních obyvatel Ameriky.

Huronští indiáni obývali rozsáhlé oblasti severoamerického kontinentu. V letech 1500 až 1530 si na břehu jezera Ontaria zbudovali v místě zvaném Mantle impozantní sídlo, jež upadlo do zapomnění ještě před příchodem evropských osadníků a zůstalo v něm dlouhých pět staletí. Archeologové objevili huronské město Mantle náhodou v roce 2003 a zkoumali ho až do roku 2005. Tým pod vedením Rona Williamsona z Torontské univerzity a společnosti Archeological Services Inc. zjistil, že na břehu jezera stávalo 98 tzv. dlouhých domů.

Tato dlouhá, úzká stavení nerozdělená uvnitř příčkami na menší „místnosti“ nebyla obydlena všechna najednou. V dobách největší slávy stálo ve městě 55 dlouhých domů, v kterých bydlelo 1500 až 1800 lidí. To je na lovecko-sběračskou společnost neuvěřitelně vysoká koncentrace lidí. Jen na jejich oblečení padlo ročně asi 7000 jeleních kůží. K uspokojení této poptávky bylo nutné, aby lovci podnikali výpravy v okruhu nejméně 40 kilometrů od města.

Dobře musela být zorganizována i činnost uvnitř města. O tom svědčí nález uhlíků z dlouhého domu zničeného požárem. V jeho těsném sousedství stály další domy, ale na ty se oheň nerozšířil. Vzhledem k tomu, že základním materiálem pro stavbu bylo dřevo, není vědcům jasné, jak indiáni zabránili přeskočení ohně mezi stavbami. Zdá se, že v Mantle muselo fungovat cosi jako sbor dobrovolných hasičů.

Britští osadníci na břehu Ontária, 1760

Pozoruhodné nálezy

Celkem se archeologům podařilo najít v huronském městě asi 200 000 nejrůznějších předmětů. Mnohé z nich pocházejí z velké dálky. Je zřejmé, že ve městě vzkvétal obchod a jeho obyvatelé udržovali přímo nebo zprostředkovaně kontakty i s velmi vzdálenými lokalitami.

Krátce po roce 1500 nebylo ještě na severoamerickém kontinentě mnoho předmětů evropské provenience. V huronském městě na břehu jezera Ontario se jich našlo hned několik. Patří k nim například měděné korálky a sekera. Na té je stále patrná značka výrobce, jež prozradila, že sekyru vyrobili severošpanělští kováři. Můžeme jen spekulovat, jak se sekyra a korálky dostaly na břeh jezera Ontária, když první bílí osadníci dorazili do této oblasti až o století později. Archeologové se domnívají, že sekeru s sebou přivezli do Ameriky baskičtí rybáři či velrybáři, kteří už počátkem 16. století lovili ve vodách kolem Labradoru a s místním obyvatelstvem udržovali směnný obchod. Přes řadu prostředníků pak mohla sekyra doputovat až do velkoměsta na březích Ontaria.

Z dob, kdy ještě stál tento „indiánský New York“, se dochovaly stopy po nelítostných válkách mezi indiánskými kmeny. Skutečnost, že město chránila trojitá řada palisád ze silných kmenů stromů, nasvědčuje tomu, že se boje nevyhnuly ani obyvatelům Mantle.

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru v pátek 20. července 2012 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio