Ve Zlínském kraji je více případů salmonelózy než v minulých letech

19. červenec 2012

Sedmdesát osm případů bakteriální salmonelózy evidují za poslední měsíc ve Zlínském kraji. Je to dva a půl krát více než ve srovnatelném období loni a nejvyšší číslo za posledních pět let. Jedná se většinou o rodinné epidemie.

Na vině jsou extrémní vedra v uplynulých týdnech a také chyby při kuchyňské přípravě stravy. „Zejména u rizikových potravin jako jsou vejce a drůbeží maso je třeba dbát na důslednou tepelnou úpravu,“ uvedla zlínská krajská epidemioložka Hana Tkadlecová.

Potraviny z obchodu jsou dnes podle hygieniků často bezpečnější než ty z domácích chovů. Je to podle epidemioložky Hany Tkadlecové výsledek pečlivé veterinární kontroly: „Lidé mají někdy falešnou představu, že domácí vajíčka jsou nejlepší. Opomíjí u nich pak základní pravidla při kuchyňské přípravě.“

Těžší průběhy mívá salmonela u dětí. Vážně onemocní i lidé, kteří sní například zákusek, který ve vedru nebyl v lednici. Salmonely se v něm pomnoží a lidé do sebe při jeho pozření dostanou velkou infekční dávku. „Máme i případy, kdy onemocněl každý, kdo snědl zákusek,“ vzpomněla Hana Tkadlecová.

autor: rv
Spustit audio