Nové mládě v ostravském pavilonu opic

19. červenec 2012

Ostravská zoologická zahrada se těší z dalšího mláděte. Je jím sameček mandrila, který se narodil 27. června. Návštěvníci jej mají možnost vidět v pavilonu opic.

Matkou malého samečka je sedmiletá samice Jarmilka, která se stala mámou vůbec poprvé. A dokonce dvojnásobnou! Jarmilka porodila dvojčata, která jsou u mandrila velkou vzácností. Vzhledem k tomu ale, že neměla žádné předchozí zkušenosti s odchovem mláďat, ani neměla příležitost pozorovat odchov u jiné samice, zvládla nakonec péči pouze o jednoho svého potomka – samečka. Druhé mládě – samička – uhynulo den po porodu. Tak jako u většiny ohrožených druhů i v tomto případě je při odchovu mláďat v lidské péči jakýkoli nepřirozený zásah ze strany člověka vyloučený. I přesto považujeme tento odchov za mimořádný úspěch a pro samici znamená získání velmi cenných zkušeností do budoucna. Věříme, že v případě opakovaného porodu dvojčat by již zvládla péči o obě mláďata.

Mandril (Mandrillus sphinx) patří k nejpestřeji zbarveným primátům. Řadí se do skupiny pralesních paviánů, kteří se vyznačují kratičkým ocáskem. Obývá západní část Afriky od jižního Kamerunu na jih po Gabun. Žije v malých rodinných skupinách v deštných pralesích, kde se zdržuje hlavně na zemi. Na stromy vylézá v noci nebo v případě nebezpečí. Mezi pohlavími existuje výrazná pohlavní dvojtvárnost (dimorfismus). Samec může být více než dvakrát mohutnější než samice, dosahuje hmotnosti okolo 30 kg, samice asi 10 kg. Má také mnohem barevnější srst a mohutné špičáky podobné špičákům šelem.

Mandril s mládětem

V některých zemích je mandril hojně loven pro maso. V Červeném seznamu (IUCN Red List of Threatened Species) je veden jako zranitelný druh (Vulnerable). Je ohrožen také ztrátou přirozeného prostředí.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio