Unikát: mláděte vzácného osla se ujala adoptivní matka

19. červenec 2012

O další významný zápis v odborných kruzích nyní usiluje Zoo Liberec. Po prvním umělém odchovu orla křiklavého na světě (červen 2012) totiž už několik dní monitorujeme adopci mláděte osla somálského náhradní matkou. Pokud se tento odchov podaří, půjde o první takový jev popsaný v odborné literatuře vůbec.

Co se vlastně v expozici jednoho z nejohroženějších savců vůbec odehrálo?
Malého hřebce Hodariho porodila prvorodička Gia (* 2005) 5. července, tedy zhruba o měsíc později, než se očekávalo. Chovatelé už předem předvídali možné komplikace, proto k matce oddělili i dvě nejstarší samice z naší skupiny, což se nakonec ukázalo jako nanejvýš prozíravé. Gia totiž byla po porodu nervózní a agresívní a mládě nepřijala. To se tedy zkusilo napít mléka od sousední 13 leté samice Sarah, která jej k překvapení všech nechala, a to dokonce opakovaně.

Velkým štěstím v tomto směru bylo, že sama Sarah loni odchovala mládě (sameček Ciro), které se tu a tam ještě chodí ke své matce napít. V současné době (13. den) tak Hodari nadále saje od Sarah, vše navíc pečlivě monitorují kamery, které zároveň sbírají materiál pro následné publikování tohoto experimentu, který může mít v budoucnu zásadní dopad do dalšího chovu oslů somálských v lidské péči. Na druhou stranu je třeba upozornit, že chovatelé vůbec netuší, jakou může mít experiment prognózu, co vše se ještě může v expozici odehrát, protože tento jev, jak bylo řečeno, dosud nikdo nikdy v odborné literatuře nepopsal.

Mládě osla somálského

Osel somálský (Equus africanus somaliensis) patří mezi nejohroženější velké savce (kriticky ohrožený), ve volné přírodě je zaznamenán výskyt poslední velké skupiny v Eritreji (na jejím monitorování se podílí od roku 2006 i ZOO Liberec) v počtu asi 400 kusů, v zoologických zahradách pak běhá dalších asi 160 jedinců. Liberecká zoo tyto lichokopytníky chová od roku 1991, dosud se zde narodilo 17 mláďat.

autor: ZOO Liberec
Spustit audio