Lékaři se bojí, že přijdou o dárce spermií a vajíček, poslanci jim chtějí zrušit anonymitu

20. červenec 2012
Zprávy z

Darovat vajíčka nebo spermie by měla být do budoucna riziková záležitost. Poslanci chtějí zrušit anonymitu dárců. Lékaři se obávají zániku center, která neplodným párům pomáhají.

Poslanci přišli s myšlenkou, že by dítě mělo úderem osmnáctého roku zjistit, že je "ze zkumavky", dostat jméno dárce a jeho adresu. Chtějí tak předejít incestu a tomu, aby se plodily postižené děti. Když jim pravdu odmítnou říct rodiče, měli by mít tu povinnost matrikáři.

V České republice je v tuto chvíli zhruba 250 dětí ze zkumavky nad osmnáct let. Pravděpodobnost, že se setkají a budou spolu chtít mít děti je mizivá. Novinky v zákoně se obává i jihlavský primář centra asistované reprodukce Jiří Štěpán: "Dospělo by to do fáze, že by centra u nás zanikla. Zkrátka by jsme neměli dárce. Kdo by do takového rizika šel. Rodiče, kteří nemůžou mít přirozenou cestou děti, by tak museli jezdit do zahraničí, kde takové zákony nemají. Je to hloupost," dodal.

Dnes po třinácté hodině uslyšíte i ženu, která darovala svá vajíčka, aby pomohla jinému páru. Prošla velmi složitou procedurou a představa, že by jí pak ještě za pár let zaťukal na dveře cizí člověk se slovy "ahoj mami" je pro ni nepředstavitelná. Jak říká, poslanci nedomysleli, jak velký dopad to bude mít na rodiny dárců i dětí z umělého oplodnění a děti samotné: "Navíc, je tady další riziko. Žena, která vajíčko daruje, si může za pár let usmyslet, že chce svoje dítě k sobě. Sama je nebude moci mít, nebo ji opustí muž. Člověk nikdy neví, co se může stát. Je tady příliš mnoho rizik. A já bych už do nich po zrušení anonymity dárce rozhodně nešla. Je mi llíto," říká Anička, která darovala vajíčka na centru asistované reprodukce už třikrát.

autor: ost
Spustit audio