Jedinečnou roubenku opravili v zubrnickém skanzenu

20. červenec 2012

Poničená, více než tři sta let stará roubenka z Loubí na Českolipsku, našla své místo v zubrnickém skanzenu. Po dvouletých opravách teď bud sloužit jako výukové centrum. Podle památkářů je to jedinečná ukázka staré architektury. Roubenku z roku 1700 totiž nikdo nepřestavoval, takže se liší od těch pozdějších.

Roubenky, které často využíváme jako chalupy, jsou opravdu jiné. Ta z Loubí je velká, jednopatrová a patřila nejbohatším sedlákům, kteří dělali rychtáře. Liší se i v tom, že není tolik zdobená, jako ty mladší - například podsádka je úplně jednoduchá.

V čem je ještě jedinečná, řekl Jiří Bureš z Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem: „Zpravidla ty domy, které se dochovaly z konce osmnáctého století, mají tu část od vstupní síně do hospodářské části zděnou. Tento dům je celý roubený, jediné, co je zděné, je ta část topeniště –černá kuchyně a dýmník, který je nad ní a část obytné světnice, související s černou kuchyní.“

Památkáři roubenku rozebrali, jednotlivé části pečlivě označili a převezli do Zubrnic už před patnácti lety. Opravy mohly začít až předloni a stály patnáct milionů korun. Skanzen díky spojení s německým spolkem získal evropskou dotaci. Budova byla hodně zničená a bylo potřeba hodně oprav, popisuje ředitel zubrnického skanzenu František Ledvinka: „Ta zadní část už byla úplně zdemolovaná. Podařilo se to zachránit, ty trámy se všechny zakonzervovaly, všechno se to vyčistilo... Pouze několik trámů z náhorní strany se muselo vyměnit a museli jsme vyměňovat stropní trámy, aby nám to pak nepropadlo s návštěvníky a krov se musel udělat nový, protože ten byl úplně propadlý.“ Na opravách a skládání roubenky pracovali zkušení řemeslníci.

V jednotlivých místnostech budou dílny, kde si školáci budou moci vyzkoušet různá řemesla, na kachlových kamnech si můžou uvařit tradiční jídla. V moderní přístavbě je pak zázemí, přednáškový sál a výstavní prostory. Teď tam například uvidíte film ukazující stěhování i opravy této roubenky.

První příležitost tam zajít budete mít už v sobotu 21. července, kdy je v Zubrnicích pouť Máří Magdalény spojená s jarmarečním veselím.

autor: hau
Spustit audio