Za propadlou vozovku v Kutné Hoře může důlní činnost

20. červenec 2012

Odborníci dnes potvrdili, že za propadlou vozovkou v centru Kutné Hory je skutečně staré důlní dílo. V noci na čtvrtek se u tamního morového sloupu propadla část Šultysovy ulice. V důsledku toho se hned vytvořil osm metrů široký kráter. Při propadu vozovky se naštěstí nikomu nic nestalo. Událost přesto zaměstnala celou řadu odborníků, kteří pátrali po příčině propadu.

Centrum Kutné Hory je celé prošpikované starými důlními šachtami a chodbami. Své o tom ví tak Eva Matějková, která dříve pracovala v muzeu a stále se zabývá historií Kutné Hory spjatou s těžbou stříbra.

Ve středověku se hodně těžilo také v místech nynější Šultysovy ulice. Právě někdejší důlní činnost nejspíš v kombinaci s průsakem vody stojí za propadlou vozovkou, ve které se přes noc objevil osm metrů široký kráter. Podle některých odborníků může být po vrstvou zeminy až patnácti metrová hloubka. Na místě dnes pracovali báňští odborníci a přímo do jámy se odvážil sestoupat také archeolog Filip Velímský.

Podle odborníků je osm metrů široký kráter u morového sloupu skutečně důsledkem propadu vozovky do středověkého důlního díla. V takovém případě koordinuje a financuje sanační práce ministerstvo životního prostředí. To už také vybralo firmu, která by co nejdřív měla jámu v turisticky atraktivní části města zasypat. V plánu je také důkladný průzkum okolí propadliny.

Obří kráter u Morového sloupu v centru Kutné Hory

Na místo byl povolán statik, který si prohlédl morový sloup i okolní převážně historické domy. „Zatím jsme žádné poruchy neobjevili," potvrdil statik Jaroslav Hádek.

autor: Michal Trnka
Spustit audio