Mutace u leukemie jsou projevem stárnutí

20. červenec 2012
Monitor

Obrovský počet náhodných mutací v leukemických buňkách nesouvisí s rakovinou. Podle vědců jde o přirozený projev stárnutí.

Akutní myeloidní leukemie vzniká maligní transformací kmenových buněk kostní dřeně. V jejím důsledku začnou nad normálními krvinkami převažovat nezralé buňky, které svůj vývoj zastavily ve fázi takzvaných blastů. Nedávné sekvenování genomu 200 pacientů odhalilo, že každá leukemická buňka obsahuje stovky mutací. Přineslo to malou záhadu: dlouho se předpokládalo, že většina mutací v nádorově změněných buňkách souvisí s onemocněním. V případě akutní myeloidní leukemie však mutací bylo jednoduše příliš mnoho na to, aby všechny mohly být důležité.

Vědci z Washingtonské univerzity proto odebrali krevní kmenové buňky zdravým lidem různého věku. Nejmladší byli novorozenci, nejstarší sedmdesátníci. Z porovnání buněk vyplynulo, že naprostá většina mutací v leukemických buňkách jsou náhodné mutace, které vznikají při dělení buněk a během času se v nich kumulují. Padesátníci tak mají v každé kmenové buňce téměř 500 mutací. Rozvoj akutní myeloidní leukemie je patrně důsledkem jen jedné nebo dvou dalších mutací, které vyvolají maligní transformaci.

Lidská DNA je schopna tolerovat i velký počet náhodných mutací, ale jejich přetrvávající kumulace přispívá k riziku rozvoje onemocnění. Právě to může být důvodem, proč se akutní myeloidní leukemie jen zřídkakdy vyskytne před 60. rokem života.

Zdroj:ScienceDaily, Cell

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.