Rozjezdy v Moravskoslezském kraji vyhrálo taxi pro nemocné

20. červenec 2012

Soutěž Rozjezdy 2012 má v Moravskoslezském kraji svého vítěze. Jako nejlepší plán začínajících podnikatelů porota vybrala taxi pro nemocné. Lidem v Ostravě, kteří musejí do nemocnice, nahrazuje sanitku.

Taxi pro nemocné vymyslela sedmadvacetiletá Romana Tvarůžková. Sama bojovala s vážnou nemocí, a tak ví jak se cítí pacient, který čeká, než přijede sanitka, aby odvezla domů.

„Od mých nějakých dvaceti let mám částečný invalidní důchod a nabaluje se to, musím říct, doteď. Je to čím dál horší, zjišťují mi další a další věci. A sama vím, že když u těch lékařů čekám a není mi dobře, že by mi bylo daleko příjemněji, kdyby tam se mnou někdo seděl, popovídal si se mnou. Nebyla bych z toho takhle smutná,“ popisuje svou osobní zkušenost.

A tak Romana Tvarůžková společně se svou kolegyní klientům poskytují mnohem větší servis, než by se jim dostalo od řidičů sanitek anebo klasických taxíků.

„Jednotliví pacienti mají zdravotní doprovod. Staráme se o ně, vyzvedáváme jim léky, pomáháme jim třeba na operaci, vysvětlujeme, co se bude dít. A vlastně je zase doprovodíme domů, přímo až ke dveřím. Nechceme za to nic, bereme si pouze za přepravu o polovinu levněji než taxík,“ dodává Tvarůžková.

Projekt taxi pro nemocné byl podle jedné z organizátorek soutěže Petry Pavičové ten pro společnost nejprospěšnější, který v Ostravě hodnotili. A taky proto vyhrál.

„Za další mne zaujaly i osobnosti předkládajících, protože to je opravdu veliký příběh. Je v tom velká síla, jsou hodně aktivní a prostě to bylo celkově dobře zpracované, připravené. Jsou na dobré cestě,“ dodává Pavičová.

Romana Tvarůžková tak se svým taxi pro nemocné postoupila do celostátního kola soutěže Rozjezdy 2012. O vítězi pak rozhodne veřejnost, která může hlasovat prostřednictvím internetu.

autor: mik
Spustit audio