V Havířově se stále bojí linky na míchání směsí

20. červenec 2012

Bývalý důl Dukla v havířovské Dolní Suché - místo, kde má být už brzy zeleň. Popílkové kaliště, které zůstalo po těžbě má zmizet. Alespoň to tvrdí zástupci společnosti Gemec-Union. Neobejdou se prý ale bez nové linky na míchání směsí. Tamní obyvatelé i radnice ale s její stavbou nesouhlasí. Bojí se, že zhorší kvalitu ovzduší ve městě.

Hluboký nádech je v zimě řadě havířovských lidí zapovězen. Kvalita ovzduší to zkrátka nedovolí. „Špatně se mi dýchá. Prodělala jsem infekční zápal plic, tak pro mne je to problém vůbec,“ říká třiasedmdesátiletá paní Drahomíra.

V Havířově žije takřka celý život a bojí se, že přijde o důstojné stáří. „To, že oni říkají, že to bude zaopatřeno – já tomu nevěřím. Tři čtvrtiny Havířova chodí o hůlkách, jsou to staří lidé. Mladí odcházejí pryč, těm je to jedno. Ale my se musíme bránit,“ vysvětluje svůj postoj.

Plány odmítá i radnice

Plány společnosti Gemec-Union odmítá i havířovská radnice. „Důvodem bylo, že dojde k nárůstu znečištění ovzduší na území města, a to zejména polétavým prachem. A to nejen z realizace tohoto záměru, ale i se související dopravou,“ potvrzuje vedoucí odboru životního prostředí Jana Návratová. Nic na tom podle ní nemění ani snaha firmy minimalizovat negativní dopady nové linky.

Jednatel společnosti Zdeněk Adamec ale podobný přístup nechápe: „Nechápu, proč někdo proti tomu neustále brojí a proč nám dělá problémy. Když my nebudeme tu technologickou linku mít, tak se ten proces zpomalí a hlavně bude se prodlužovat rekultivace o dalších několik let.“

Spíše než zpomalení rekultivace se ale lidé bojí dalšího zhoršení ovzduší, tvrdí Jan Nezhyba z havířovské pobočky sdružení Arnika. „Situace s ovzduším už je tady tak špatná, že si nemůžeme dovolit další zdroj znečištění tak blízko města,“ upozorňuje.

Společnost Gemec-Union v tuto chvíli čeká na posouzení vlivu na životní prostředí. Krajští úředníci jej zatím nevydali. Teprve pak stavba může projít územním a stavebním řízením.

autor: stj
Spustit audio

Více z pořadu