Čeští baseballoví mladíci na evropský bronz nedosáhli

23. červenec 2012

Boje o medaile, kterými v sobotu v Jablonci nad Nisou vyvrcholilo Mistrovství Evropy kadetů v baseballu, měli také českou účast. Výběr hlavního trenéra Jiřího Kotka ale roli favorita nepotvrdil a v boji o bronz podlehl Rusku 2:7.


Po zisku stříbra na loňském šampionátu v Třebíči si čeští kadeti o dvě příčky pohoršili a letos se musí spokojit pouze s medailí bramborovou. Do utkání s Ruskem vstoupili svázaní nervozitou, za kterou mohla pravděpodobně čerstvá semifinálová prohra s Německem.

„Byli jsme od začátku hodně nervózní už včera, po tom semifinále. Ono je vždycky těžký prohrát semifinále a pak se nějak koncentrovat na souboj o třetí místo. My jsme těch medailí už posbírali hodně a Rusové asi dneska chtěli víc,“ myslí si trenér Vladimír Chlup. Nejsilnější stránkou ruského soupeře byl podle prvometaře Filipa Clause bezchybný nadhoz levorukého Antona Kuznetsova. A s Clausem jednoznačně souhlasí také trenér Chlup: „Rozhodně jejich startovací nadhazovač zaházel úplně perfektní zápas. Vydržel tam všech sedm směn a v podstatě nám nic nedovolil na pálce.“

Evropského turnaje, který se od úterka odehrával na hřištích Liberce a Jablonce, se zúčastnilo celkem osm států. Vedle Česka a Ruska to bylo ještě Rakousko, Slovensko, Švédsko, Ukrajina a evropští tahouni Holandsko a Německo. Žádná z těchto zemí se však stále nemůže srovnávat s baseballovými velmocemi Ameriky nebo Asie.


„Musíme říct, že Evropa je až za Severní Amerikou, Střední Amerikou, Japonskem nebo tou jihovýchodní a východní Asií... Prim hraje Severní a Střední Amerika. Přece jen ve většině evropských zemích je to malý sport, oproti gigantům fotbal a další kolektivní sporty. Takže základna a výběr těch opravdu šikovných a talentovaných kluků je velice omezený,“ vysvětlil ředitel turnaje Petr Roubíček. Už příští týden propukne na hřištích Brna a Třebíče další baseballové Mistrovství Evropy, tentokrát pro hráče do jeden a dvaceti let. A Petr Roubíček věří, že Češi se opět neztratí: „Finále. Určitě finále... Já jim věřím, tý jednadvacítce. Je tam kvalitní trenérské vedení. Jsem optimista, tak věřím, že to dotáhnou co nejvýš.“

Baseballovými mistry Evropy do patnácti let se stali Nizozemci. Ti ve více než tří hodinové bitvě nakonec porazili výběr Německa 10:5.

autor: Šárka Sudová
Spustit audio