Moře jako kafe

25. červenec 2012

Vody Pacifiku při březích USA obsahují významná množství kofeinu, který pochází z odpadních vod lidských sídel.

Pacifické pobřeží Oregonu rozhodně nepatří k vyhlášeným letoviskům. Přesto je tu místy „moře jako kafe“. Není sice tak teplé, ale podobně jako oblíbený nápoj obsahuje významné množství kofeinu. Tento alkaloid si syntetizuje ve svém organismu řada rostlin. V moři při západním pobřeží USA ho ale žádný organismus neprodukuje. Přesto tu tým vedený Stevem Sylvesterem z Washington State University naměřil v mořské vodě koncentrace kofeinu až 45 nanogramů na litr. Z laboratorních pokusů je známo, že takto vysoké koncentrace razantně působí například na mořské měkkýše.

Člověk konzumuje kofein především v nápojích pro jeho povzbudivé účinky. Díky nám se dostává kofeinu i tvorům žijícím ve volné přírodě. Vědci předpokládali, že hlavním zdrojem znečištění moře kofeinem budou odpadní vody procházející čističkami. To, jak je znečištění moře kofeinem rozložené do blízkosti potoků, řek a velkých sídel však napovídá, že čističky odpadních vod odstraňují kofein z odpadních vod překvapivě dobře.

Členka výzkumného týmu Elise Graneková říká: „Ukázalo se, že místní zdroje znečištění jsou naopak poměrně vydatným zdrojem kofeinu v pobřežních vodách Oregonu a jejich význam pro znečištění oceánu je třeba důkladněji prověřit.“

Káva

Jak uvádí Sylvesterův tým v publikaci otištěné vědeckým časopisem Marine Pollution Bulletin, kofein může do povrchových vod pronikat z jednoduchých latrín a žump, jaké se budují například i v národních parcích na západním pobřeží USA.

Spolu s kofeinem zcela jistě pronikají do životního prostředí i další látky. Mohou to být účinné složky léků, např. antidepresiv. Významný je i přísun látek používaných jako hormonální antikoncepce. Ty působí nepříznivě na rozmnožovací schopnost mnoha vodních organismů, od bezobratlých až po ryby.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.