Ostravští orlosupi již létají v Alpách

23. červenec 2012

Dvě mláďata orlosupů bradatých, která se v únoru vylíhla v ostravské zoologické zahradě a která byla 19. května vysazena v italském přírodním parku Parco Naturale Alpi Marittime, již vylétla z hnízda a podnikla první průzkumné lety do okolí. Společnost jim při tom dělá dospělý samec orlosupa.

Jak ukázaly výsledky vyšetření krve, jedná se v obou případech o samičky. Ta starší, která dostala jméno Junior Ranger, vylétla 12. června ve stáří 118 dnů. Její mladší sestra, jejíž jméno je Il Malizia, se k prvnímu asi 17 vteřin trvajícímu letu odhodlala ve stáří 124 dnů. Po prvních leteckých pokusech obě samičky postupně zdokonalují techniku létání a zdržují se ve vzduchu mnohem delší dobu, jak dokumentují záběry pořízené spolupracovníky Zoo Ostrava na začátku července. Díky odbarvení některých letek a ocasních per jsou od sebe obě dobře rozeznatelné.

Orlosupí mláďata jsou pod neustálým dohledem italských kolegů (pracovníků správy Parco Naturale Alpi Marittime) a dobrovolníků, kteří dnem i nocí sledují vypouštěcí lokalitu a nadále mladé ptáky dvakrát týdně dokrmují. Dozor nad mláďaty pomyslně drží i dospělý samec orlosupa, který se v oblasti hnízda objevil krátce po vysazení mláďat. A není to poprvé. Pracovníci správy parku pozorovali samce s rodičovskými projevy již při několika předchozích vypouštěních. Jedná se o jedince odchovaného ve vídeňské chovné stanici (Vienna Breeding Unit) a do oblasti Parco Naturale Alpi Marittime vypuštěného v roce 2002. Stane se třeba v budoucnu partnerem jedné z ostravských samiček?

Mládá samička orlosupa bradatého jméno Junior Ranger

Přestože se oběma samičkám daří dobře a jsou ve výborné kondici, není zdaleka vyhráno. Obě se musejí naučit o sebe postarat, aby ve volné přírodě přežily bez pomoci člověka. I tak ale budeme o úplném úspěchu tohoto vypuštění moci hovořit až v momentě, kdy ptáci dosáhnou dospělosti, najdou si partnera a vyvedou vlastní mláďata.

Bohužel vypuštění letošního třetího ostravského mláděte (samečka pojmenovaného Meijo), které bylo na konci března převezeno k adoptivnímu rodiči do Španělska, bylo poznamenáno smutnou událostí. Sameček byl vysazen v polovině června spolu s dalšími dvěma mláďaty v národním parku Grands Causses ve Francii. Krátce nato ale uhynul pravděpodobně na bakteriální infekci.

I přes tuto smutnou událost se dostalo naší zoo poděkování od koordinátora chovu orlosupů bradatých Dr. Hanse Freye a prezidenta Vulture Conservation Foundation Michela Terrasse za mimořádné úsilí a práci pro celý program. Vždyť od roku 2009, kdy jsme se poprvé zapojili do mezinárodního repatriačního projektu Návrat orlosupa bradatého do Alp, jsme pro vypuštění do volné přírody poskytli již sedm mláďat orlosupů. Pět z nich bylo odchováno rodiči přímo v Ostravě, dvě další byla odchována náhradním pěstounem v pražské zoo.

Mládá samička orlosupa bradatého dostala jméno Malizia

Více se o dosavadní účasti Zoo Ostrava na v záchranném programu dozvíte zde .

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio