Moderní lidé pro neandrtálce horší než katastrofa

24. červenec 2012
Monitor

Příchod moderních lidí z Afriky byl pro evropské neandrtálce horší než gigantická sopečná erupce. Naznačuje to analýza sopečného popela.

Asi před 40 000 lety došlo v oblasti dnešní Neapole k erupci supervulkánu známé jako „Campanian Ignimbrite super-eruption“. Velkou část Evropy zahalil sopečný popel, který bránil přístupu slunečních paprsků a vyvolal sopečnou zimu. Ta byla o to mrazivější, že výbuch nastal v období velmi chladného klimatu, které zasáhlo celou severní polokouli. Spekulovalo se o tom, že právě tato klimatická změna mohla vyhubit neandrtálce. Přibližně ve stejnou dobu však na náš kontinent přicházeli moderní lidé z Afriky, a jak se zdá podle nové studie, jejich příchod byl pro neandrtálce mnohem horší než následky erupce supervulkánu.

Geograf John Lowe z Londýnské univerzity spolu s mezinárodním týmem vědců analyzoval vrstvy sopečného popela, které nejsou viditelné pouhým okem. Vzorky pocházely z evropských jeskyní, v nichž se našly pozůstatky po neandrtálském osídlení. Díky nim mohli vědci synchronizovat paleoklimatická data s archeologickými nálezy. Ze srovnání vyplývá, že neandrtálci začali mizet dlouho před erupcí supervulkánu a obdobím silných klimatických změn před 40 000 až 30 000 lety. Před následky přírodních katastrof mohlo neandrtálce zachránit to, že jejich populace byla řídká a roztroušená v malých mobilních skupinkách. Moderní lidé, kteří se záhy rozšířili po celé Evropě, však představovali příliš silnou konkurenci.

Homo neanderthalensis

Zdroj: PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.