Činčila z nejstarších travnatých plání

24. červenec 2012
Monitor

Tým amerických vědců popsal dva nové druhy pravěkých jihoamerických hlodavců. Jedním z nich je i vůbec nejstarší zástupce činčil.

Nově objevení hlodavci žili před asi 32,5 miliony let na území Tinguiririca River Valley, které dnes tvoří strmé svahy a údolí Chilských And. Stavba zubů pravěkého příbuzného moderních činčil Eoviscaccia frassinettii vypovídá o tom, že tito hlodavci žili v suché, otevřené krajině, které dominovaly trávy. Jejich objev tak naznačuje, že v Jižní Americe vznikly travnaté pláně asi o 15 milionů let dříve než v jiných oblastech světa.

32,5 milionů let stará činčila Eoviscaccia frassinettii je druhým nejstarším hlodavcem Jižní Ameriky. Prvenství náleží nedávno objevenému hlodavci z Peru, jehož stáří vědci určili na 41 milionů let. Od něj se činčila lišila právě svými zuby, které byly adaptovány požírání tvrdé trávy. Dalším nově objevným hlodavcem, který ve srovnání s činčilou trochu ustupuje do pozadí, je Andemys termasi, jehož jméno znamená „myš z And“. Jeho nejbližšími žijícími příbuznými jsou agutiové z Jižní a Střední Ameriky.

Zdroj: American Museum of Natural History

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.