Sobecké ovce

25. červenec 2012
Monitor

Sledování ovcí pomocí GPS podpořilo 40 let starou teorii „sobeckého stáda“. Napadené ovce se vrhají jedna přes druhou a snaží se ukrýt do středu houfu.

Sklon k houfování mají hejna hmyzu a ryb stejně jako stáda kopytníků. Za hnací motor tohoto chování se považuje predace. Jedna teorie říká, že víc očí víc vidí a větší nebo kompaktnější stádo tak dříve odhalí hrozící nebezpečí. Podle jiné je houfování projeven sobeckého chování. Kupříkladu ovce, které se vrhnou doprostřed houfu jiných ovcí, mají větší šanci na přežití než kdyby se rozprchly na všechny strany. Teorie sobeckého stáda je stará asi 40 let, ale nyní ji britští vědci poprvé otestovali s využitím satelitních technologií.

Stádu 46 ovcí připevnili na záda jakési batůžky s GPS. Predátora si zahrál australský ovčácký pes kelpie vycvičený v obíhání ovčího stáda. Vědci vypustili psa a GPS každou sekundu zaznamenávaly polohu všech zvířat. Analýza získaných dat ukázala, že místo aby před psem přímo prchaly nebo sledovaly nejbližší sousedy, vrhají se všechny ovce směrem k centru houfu. Přitom se snaží předběhnout jiné ovce a ocitnout se co nejblíže bezpečného středu.

Zdroj: Curent Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.