Klíšťata způsobují alergii na maso

25. červenec 2012
Monitor

Americká klíšťata dělají z lidí nedobrovolné vegetariány. Po jejich kousnutí může vzniknout alergie na červené maso, a postižení lidé mohou na steak zapomenout.

Na jihovýchodě Spojených států se od roku 2009 objevuje nový syndrom – opožděná alergická reakce na požití červeného masa. Postižený člověk se obvykle probudí uprostřed noci za tři až šest hodin po večeři s příznaky kopřivky nebo anafylaktického šoku, který může být životu nebezpečný. Souvislost mezi červeným masem a opožděnou alergickou reakcí se nyní podařilo vysvětlit dvěma vědkyním z americké Virginia Commonwealth University. Syndrom vyvolávají protilátky typu IgE proti oligosacharidu alfa-1,3-galaktóze, který se vyskytuje v červeném mase.

Tvorbu těchto protilátek v lidském těle vyvolává kousnutí klíštěte. Hlavním viníkem je zřejmě klíště americké (Amblyomma americanum), které je hojně rozšířeno v postižené oblasti. Když člověk, který má v krvi protilátky proti alfa-1,3-galaktóze, pozře červené maso, dojde u něj k podobné reakci jako na klíštěcí kousnutí. Imunitní systém se zaktivuje a uvolní velkém množství histaminu, který vyvolá kopřivku nebo anafylaktický šok.

Zdroj: Journal of General Internal Medicine

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.