Západočeská univerzita chce přiblížit vědu veřejnosti

25. červenec 2012

Lidé by se už brzy měli srozumitelným způsobem dozvědět, jak se „dělá věda" na Západočeské univerzitě v Plzni. Rozjíždí se tam totiž další z velkýchevropských projektů z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který potrvá do června 2014.

Cílem projektu s názvem Systematická podpora popularizace výzkumu a vývoje je přiblížit lidem, čím se zabývají vědci v laboratořích univerzity a jaké výsledky pro rozvoj celé společnosti jejich činnost přináší.

Projekt umožní například zkvalitnit program Dnů vědy a techniky, které Západočeská univerzita pořádá. Vzniknou nové expozice, prezentační materiály a exponáty, jejichž prostřednictvím budou moci organizátoři zaujmout a nadchnout pro vědecké bádání širokou veřejnost. Zajímavějšího programu se dočkají také návštěvníci dnů otevřených dveří. Pro mladé zájemce o vědu zorganizuje univerzita také kroužky, letní školy a příměstské tábory.

V rámci projektu uspořádá Západočeská univerzita během dvou let více než 700 odborných přednášek a proměnou projdou také webové stránky univerzity, které se rozšíří o nový portál představující jednotlivé vědecké týmy a jejich výsledky.

Jak uvedla projektová manažerka Irena Vlachynská , cílem je všestranně rozvíjet činnost univerzity v oblasti propagace vědy a jejích výsledků a podpořit systematickou práci se zájemci o vědu. Projekt se zaměří zejména na žáky a studenty základních a středních škol, u kterých chce vzbudit vlastní zájem o vědu a budoucí vědecko-výzkumnou kariéru.

Se ZČU budou spolupracovat i dva partneři. Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje bude mít na starost zejména přípravu komunikačního plánu a spolupráci se středními školami a volnočasovými organizacemi. Druhým partnerem projektu je Techmania Science Center, v jehož prostorách se uskuteční výstavy doprovázené populárně naučnými přednáškami odborníků ze ZČU.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio