Molekulární gastronomie

26. červenec 2012

Poručíme větru, dešti. Chemie pomocnicí v kuchyni. Brazilský mokřad Pantanal. Pozoruhodné pavoučí vlákno.

Aktuálně: Kdyby tak bylo možné zastavit déšť, potlačit kroupy, rozpustit mraky…A o dovolené obzvlášť. Jednoduché to ale není, přestože lokální počasí už dnes odborníci v některých případech ovlivnit dokážou. Je to ale zatím velmi problematické.

Téma: Ohlédneme se za loňským 46. ročníkem Akademia filmu v Olomouci. Ten si dal za úkol představit chemii jako poutavou vědní disciplínu. Tedy ne jako nezáživnou kupu vzorců, spiklenkyni farmaceutických firem nebo nepřítelkyni životního prostředí. Představil ji jako pomocnici v kuchyni.

Na cestách: Pantanal je největší mokřad na Zeměkouli. Rozkládá se zejména v jihozápadní Brazílii, ale sahá také do Bolívie a Paraguaye. Jeho vzhled je ovlivněn střídáním období dešťů a sucha. Tam, kde jsou za sucha vyprahlé pláně, zúžené řeky a bažiny s umírajícími rybami, ze kterých se radují zejména rybožraví ptáci, za mokra je 4 až 5 metrů vody. A právě Pantanal je jedním z působišť fotografky Radany Dungelové a jejího manžela malíře Jana Dungela. V zavazadle jim nechybí odborná literatura, aby si mohli určité detaily ověřit. Jan Dungel dosud ilustroval na padesát knih, které byly publikovány téměř po celém světě. Kniha Zdeňka Veselovského „Chováme se jako zvířata?“ s jeho ilustracemi byla v roce 1993 Ministerstvem kultury a Památníkem národního písemnictví oceněna titulem Nejkrásnější kniha roku 1992. „Atlas ptáků České a Slovenské republiky byl zase v roce 2002 nominován na prestižní cenu Magnesia Litera v kategorii populárně naučných knih.

Příhody přírody: Pavouci produkují hned několik typů vláken. Jiná používají na osnovu loveckých sítí, jinými pak vyplétají prostor mezi vlákny osnovy. Velké rozdíly jsou i mezi pavučinami různých příslušníků téhož druhu. Někteří jedinci jsou skuteční mistři, jiní odvádějí při snování vláken mizernou práci. Ještě větší rozdíly najdeme mezi pavučinami různých druhů. S pozoruhodnými vlastnostmi pavoučích vláken nás seznámí prof. Jaroslav Petr.

Na slyšenou se v premiéře ve čtvrtek od 9 hodin těší Dan Mrázek.

autoři: Tamara Kocourková , Daniel Mrázek
Spustit audio