Žížaly ze Středomoří se nastěhovaly do Irska

26. červenec 2012
Monitor

Žížaly z jižní Francie se úspěšně rozmnožují i v Irsku. Je to poprvé, co vědci našli jejich prosperující populaci v severní Evropě.

Původní domovinou žížal Prosellodrilus amplisetosus je jižní Francie. Půdní dekompozitoři bývají často zavlékáni na nová místa a existuje několik zpráv o pozorování těchto žížal mimo oblast jejich přirozeného výskytu, například v severovýchodním Španělsku. Přesto byli vědci z University College Dublin velmi překvapeni, když objevili vzkvétající populaci v půdě městských farem v Dublinu, který leží asi 1000 kilometrů směrem na sever. Středozemní žížaly tu objevili v šesti z jedenácti zkoumaných prostředí. Ve dvou z nich dokonce představovaly dominantní druh žížal.

Populační explozi středozemních žížal v Irsku vědci vysvětlují dvěma faktory. Izotopová analýza dokazuje, že žížaly Prosellodrilus amplisetosus využívají jiné potravní zdroje než původní irské druhy, se kterými tak přímo nijak nesoupeří. To mimo jiné znamená, že nejde o klasickou invazi zavlečeného druhu. Druhým faktorem je teplota. V Dublinu je asi o tři stupně chladněji než v jižní Francii, ale na městských farmách je teplota vyšší než na venkově. Teplomilné žížaly tak našly příhodné podmínky k životu.

Žížala Prosellodrilus amplisetosus

Zdroj: Biology Letters, University College Dublin

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.