Modrá pšenice a tajemné hlubiny Hranické propasti

28. červenec 2012

Obří ledová kra u pobřeží Grónska, stříbro z vraku na dně Atlantiku, vegetariáni dobyvateli Marsu.

Jak hluboká je Hranická propast na Přerovsku? Všem sondám i robotům se až dosud v hloubce kolem 200 metrů stavěly do cesty překážky z balvanů a spadlých kmenů. Až teprve polský potápěč Krzysztof Starnawski letos v červnu nebezpečným místem proplaval a ponořil se do hloubky 217 metrů. Na hladinu přinesl zprávu, že propast pokračuje dál. Podle geologů by mohla být hluboká i víc než 700 metrů.

Od plovoucí části Petermannova ledovce na severozápadě Grónska se v polovině července odlomil obrovský kus o rozloze 120 km čtverečních. Ještě větší kus téhož ledovce odpadl asi před dvěma lety. Vědci mají za to, že se grónské ledovce rozpadají a tají vinou globální změny klimatu, ale jednoznačné důkazy zatím nemají k dispozici.

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně pracují na nové odrůdě pšenice s modře a purpurově zbarvenými obilkami. Neobvyklou barvu získává tato obilnina díky přírodním antioxidantům; obsahuje i další tělu prospěšné látky. Pokud se podaří přesvědčit zemědělce, aby modrou pšenici začali pěstovat, mohly by se, podle odborníků, zdravější pekařské výrobky objevit na trhu nejpozději do tří let.

Asi 500 kilometrů od pobřeží Irska, v hloubce 4700 metrů, leží na dně Atlantiku vrak britské obchodní lodi Gairsoppa, kterou v roce 1941 poslalo ke dnu německé torpédo. Ve vraku se nachází asi 200 tun stříbra, na jejichž vyzvednutí v pověření britské vlády pracuje americká společnost Odyssey Marine Exploration. Z rekordní hloubky se jí zatím podařilo dostat asi čtvrtinu nákladu.

Krajina Marsu z vozítka Mars Pathfinder

Kosmonauti, kteří jednou poletí k Marsu, stráví asi rok na cestě a k tomu ještě pobudou 18 měsíců přímo na rudé planetě. Na tak dlouho není možné vézt s sebou všechny zásoby. Kosmonauti si budou muset většinu jídla vypěstovat, a to hydroponicky – v živném roztoku bez půdy, která pochopitelně není ani na Marsu. Znamená to, že se z nich prakticky na celou dobu trvání výpravy stanou vegetariáni.


Zdroj: ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 31/2012, 28. července – 2. srpna.

Pravidelná rubrika Objevy a události se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio