Staré Ždánice na Pardubicku řeší problémy v sociálně vyloučené lokalitě

27. červenec 2012

Dvě bytovky na kraji obce obývá asi 30 sociálně slabých rodin a narůstají tam problémy. Téměř všichni nájemníci jsou bez práce a žijí pouze z dávek.

Sousedé si stěžují na noční hluk a slovní přestřelky. Majitel bytovek se navíc nestará o kanalizaci a svoz odpadků, postěžoval si nezávislý starosta obce Jaroslav Hyhlík.

„Já to vnímám jako velký problém, protože pan Faltýnek pronajímá byty velké části romské populace, jsou tam samozřejmě i české rodiny. Problém by nebyl žádný, kdyby nevznikaly problémy. Vznikají nám problémy s kanalizací, s odvážením odpadků. Část romské populace chodí po obci obtěžuje i některé dívky.“

Kvůli narůstajícím problémům pomáhá ve vyloučené lokalitě občanské sdružení Romodrom. Ve Starých Ždánicích působí od února letošního roku. Jednou až dvakrát týdně navštěvuje minoritu sociální pracovnice Sofie Dvořáková.

Podle Dvořákové ale situace v obci není nijak vyhrocená.

„Tady je nějaký obytný dům, kam je sestěhováno spoustu lidí. Je to obec, která se snaží svým způsobem rozvíjet tu obec. Teď mají vztek, což chápu, protože mám pocit, že i obec musí neustále řešit nějaké problémy, za které ti lidi ani nemohou. To jestli tady je předimenzováno nebo není, není věc těch lidí jako nájemníků.“


Zvětšit mapu

Chcete dostávat každý den zpravodajství e-mailem zdarma do vaší schránky?
Budete tak mít každý den dokonalý přehled o dění ve Vašem kraji a k tomu tipy na vybrané pořady ČRo Pardubice!
To vše úplně zdarma!
Stačí se jen zaregistrovat!

autor: wol
Spustit audio