Krakatice odhazují chapadla

30. červenec 2012
Monitor

Hlubokomořské krakatice se v nebezpečí chovají podobně jako ještěrky, kterým se odlomí ocásek a rychle utečou . Dokazují to záznamy z kamer dálkově řízených podvodních vozidel.

Krakatice Octopoteuthis deletron obývají hloubky kolem 500 až 600 metrů pod hladinou moře a o jejich životě toho bylo známo jen málo. Stephanii Bushové z Rhode Islandu však bylo nápadné, že mnoho jedinců má zkrácená chapadla v různém stadiu regenerace. Nabízela se možnost, že tyto krakatice v ohrožení odlamují svá chapadla, aby si tak zachránily holý život. Dobrovolné obětování části těla se odborně označuje jako autotomie. Její existenci u krakatic nyní poprvé potvrdil výzkum prostřednictvím dálkově řízených podvodních vozidel (ROV).

Vědecký tým měl štěstí a objevil krakatice Octopoteuthis deletron u pobřeží Kalifornie. Robotické rameno podvodního vozidla s kartáčem simulovalo predátora a pokoušelo se vyvolat obrannou reakci krakatic. Na videozáznamu je vidět, jak jedna krakatice útočí a na kartáči zanechává části dvou chapadel. Odlomení není automatické – většina jedinců k němu potřebovala opakovanou provokaci. Odvržená chapadla upoutávají pozornost predátora tím, že sebou obvykle škubají a jejich terminální část s bioluminiscenčními fotofory se opakovaně rozsvěcuje a zase zhasíná.

Zdroj: Marine Ecology Progress Series

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.