Strážov je Vesnicí roku Plzeňského kraje

30. červenec 2012

Vesnicí roku Plzeňského kraje se stal letos Strážov na Klatovsku. Vyhlášení výsledků soutěže, kterou pořádá už od roku 1995 Spolek pro obnovu venkova, se uskutečnilo právě ve Strážově, který uspěl v konkurenci dalších 24 obcí a postupuje do celostátního kola.

Zlatou stuhu a finanční odměnu 60 tisíc korun od Plzeňského kraje převzal starosta Josef Rousek. Nositel Zlaté stuhy za vítězství v krajském kole soutěže je oprávněn užívat titul „Vesnice Plzeňského kraje roku 2012“, a dostal od Ministerstva pro místní rozvoj příslib dotace v rámci programu Podpora obnovy a rozvoje venkova ve výši jednoho milionu korun.

Modrou stuhu za společenský život pak získala obec Soběkury na jižním Plzeňsku, bílou stuhu za činnost mládeže obdržely Kozojedy na severním Plzeňsku, zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí Broumov na Tachovsku a oranžovou stuhu za příkladnou spolupráci se zemědělci si odnesly Bolešiny na Klatovsku.

Uděleny byly i další ceny : Cena Rady Plzeňského kraje patří obci Velký Bor, Cenu hejtmana Plzeňského kraje získala obec Kostelec a Cena naděje pro živý venkov patří Hromnicím.

Zlatá cihla v Programu obnovy venkova Plzeňského kraje patří v kategorii A – obnova či rekonstrukce památkově chráněných objektů – obci Nečtiny za vytvoření Regionálního muzea Nečtinska. V kategorii B – obnova či rekonstrukce staveb venkovské zástavby – bylo za obnovu zdravotnického střediska nejlepší město Kasejovice a v kategorii C – nové venkovské stavby - si nejlépe vedla obec Břasy, kde byl znovu vybudován spolková dům ve Stupně.

Ve Vesnici roku České republiky soutěžilo letos 305 českých obcí včetně městysů a měst, která nemají více než 6300 obyvatel. Celkový vítěz bude vyhlášený 14. září.

autor: kos
Spustit audio