Obyvatelé Prahy 1 podepsali petici za zachování stánků s klobásami na Václavském náměstí

30. červenec 2012

Pražský magistrát chce ke konci tohoto roku odstranit z Václavského náměstí stánky s klobásami a postavit místo nich nové. Někteří pražští obyvatelé jsou ale proti a na radnici Prahy 1 odevzdali petici se zhruba dvaceti tisíci podpisy.

Smlouva současným stánkařům skončí na konci tohoto roku. Jejich obchody s občerstvením mají nahradit jiné, vizuálně stejné, kde by lidé koupili květiny, pečivo nebo denní tisk. Na jejich podobě pracuje architektonické studio Cigler Marani, které navrhuje i celou revitalizaci náměstí. Radní Aleksandra Udženija se brání nařčení, že by město omezovalo podnikání v centru města:

"Může se zdát, že nepodporujeme podnikání, protože rušíme takový počet stánků, ale naopak - my ho podporujeme, protože tam trpí kamenné obchody. Obchody, které mají přímo před sebou postavený ten stánek, jsou opravdu handicapované, jak už těmi výpary ze stánků, tak už tím, že lidé se před nimi shluknou, nejsou vidět výlohy atd."

Městská část Praha 1 souhlasí s výměnou stánků. Starostovi Oldřichu Lomeckému se ale zdá divné, proč je chce magistrát měnit už nyní, když rekonstrukce náměstí má začít nejdříve za dva roky.

"Stánky podle projektu Cigler Marani, byly uvedeny jako pevné stavby s tím, že budou mít pevné připojení odpadu, vody. Nicméně pokud tam ty stánky dáme s prominutím teď hned, tak to vlastně popíráme, protože to býti nemůže, protože k té rekonstrukci ještě nedošlo, takže ty stánky by se stejně nedávaly na ta konečná místa, kde by ty přípojky měly být."

Podle oslovených chodců stánky s klobásami na Václavák spíš patří. Jejich omezení by ale nevadilo.

"Já teda ty stánky nevyužívám, ale myslím si, že by se možná mohly omezit, ale ne zcela zrušit. Je tu spousta turistů, takže možná i oni to využívají."
"Tak je to určitá tradice. Všichni říkají, párek na Václavském náměstí. Omezit ano, ale rušit asi ne, to by byla škoda."
"Nikdy jsem tam nic nekoupila, myslím, že je to jenom pro turisty."

Pražský magistrát na petici občanů nechtěl reagovat. Trvá na odstranění stánků začátkem příštího roku.

autor: ank
Spustit audio