Pozor na podvodné e-maily! Jsou stále víc rafinované

30. červenec 2012

E-maily slibující výhru v loterii či nečekané dědictví. Jejich počet narůstá, stejně jako počty těch, co naletěli. Jako součást prevence proti podvodům spouští nyní dTest specializované webové stránky, kde lze podezřelé e-maily prověřit.

Pozor na osobní údaje
I přes zlepšující se ochranu proti spamu nacházejí spotřebitelé ve svých emailových schránkách stále různé zprávy slibující dobře placenou práci z domova či značkové produkty s obrovskými slevami. E-maily se ve skutečnosti snaží ze spotřebitelů získat osobní údaje včetně informací o kartě či bankovním účtu nebo přímo vyzývají k zaplacení poplatků.

Záludné maily
Zahraniční zprávy jsou nyní častěji přeložené do češtiny, čímž se zvyšuje riziko, že jim uvěří lidé, kteří se v používání internetu příliš dobře neorientují. "Na základě množících se dotazů na téma podvodné e-maily byla spuštěna na webu dTestu specializovaná sekce www.dtest.cz, která by měla spotřebitele na záludnosti podobného typu elektronické pošty upozornit a připravit," říká Lukáš Zelený, vedoucí poradenské linky dTestu.

Hlavně nic neplaťte
Současným hitem podvodníků jsou převody dědictví a majetku ze zahraničí. Často přitom vyžadují nějaký poplatek sloužící k úhradě nečekaných obtíží. Za to vše slibují odměnu. "Základní znaky tohoto typu podvodu jsou vždy stejné. Jedná se o velkou částku peněz čekající na vyplacení, pro ochranu všech zúčastněných je nutné udržet tajemství, odesilatel je ochoten podělit se o výnosy. Typické je, že z počátku stačí pouze sdělit číslo bankovního účtu," doplňuje Zelený.
V případě podezření na podvodný e-mail lze kontaktovat poradenskou linku na tel. čísle 299 149 009.

autor: dTEST
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.