Ve Škoda Auto se zastavily stroje, začala celozávodní dovolená

30. červenec 2012

V rušném průmyslovém městě jakoby se zastavil život. Ve více než pětačtyřicetitisícové Mladé Boleslavi si volna zaměstnanců automobilky všimne snad každý.

Prázdné obchody, ulice i úřady. Dovolená je plánována dlouhodobě dopředu a vyplývá z kolektivní smlouvy.

Dovolenou zaměstnanců automobilky nejvíce pocítí podnikatelé a živnostníci. „Nechodí tolik lidí samozřejmě, prodejny jsou uzavřené. Tak my si taky bereme dovolenou, snažíme se to využít v tomhle čase,“ vysvětlují.

Omezí se také provoz městské hromadné dopravy. Jízdní řády autobusů tradičně prořídnou ještě více, než je během prázdnin běžné. V samotném závodě dochází k opravám a letos se budou podle vyjádření vedení firmy modernizovat a rozšiřovat kapacity všech tří výrobních závodů automobilky.

Škodováckou dovolenou využije k opravám i největší výrobce tepla pro Mladou Boleslav, firma ŠKO-ENERGO. Letos se ale obyvatelé ve městě automobilů nemusejí obávat, že jim jako v minulých letech týden nepoteče teplá voda. Obyvatelé Mladé Boleslavi podle vedení společnosti odstávky a opravy strojů nijak nepocítí. Do práce nastoupí zaměstnanci největší české automobilky v pondělí 13. srpna.

I když začala v Mladé Boleslavi škodovácká dovolená, v ulicích města bylo dopoledne rušno. Kvůli uzavírkám důležitých tras ve městě se řidiči potýkali s dopravním kolapsem. Kromě křižovatky ulic Laurinova a Dukelská je totiž dlouhodobě uzavřena Ptácká ulice. Probíhá zde rozsáhlá rekonstrukce a tak se musí úsek složitě objíždět přes město.

Navíc od dnešního dne je na dva týdny uzavřena i část Havlíčkovy ulice poblíž Střední průmyslové školy. V ulici se provádí rekonstrukce na horkovodním potrubí. Další dopravní komplikací pro řidiče je i oprava křižovatky na výpadovce směrem na Jičín u Řepova.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio